Opinió
Miquel Pellicer
Temps de lectura: 4 minuts
Opinió

MWC, més enllà de l’Exposició Universal de 1888

Temps de lectura: 4 minuts

“Les exposicions universals són una mica més que grandioses festes: són importants manifestacions polítiques i socials”, deia Eusebio Passarell a La Vanguardia a l’edició del 10 de desembre de 1888. Havia acabat l’Exposició Universal de Barcelona i la premsa feia balanç. Igual que a 2023 amb el Mobile World Congress. 

Més de 88.000 visitants."MWC Barcelona torna amb tota la seva força”, deia el conseller delegat de la GSMA. Trencar la xifra de les més de cent mil persones és un objectiu de la pròxima edició. Cal veure si això no és un paral·lelisme més entre el Mobile i les exposicions universals, on es presentaven els descobriments més increïbles del segle XIX. Si el 1881 l’electricitat i els seus usos eren la gran novetat, 142 anys després les paraules clau són 5G, metavers, intel·ligència artificial, data, núvol i indústria 4.0. Més de cent anys després hem substituït les bombetes d’Edison per l’Hyperloop, els robots i les ulleres de realitat immersiva. Són els gadgets que més destaquen les cròniques televisives. És el més llaminer.

Diverses capes. Però no ens deixem atrapar per aquesta capa més steampunk dels invents del segle. No cal que dir el menys important són els mòbils. Les telecomunicacions i la mobilitat elèctrica són fonamentals. És el terreny de les grans empreses tecnològiques amb els seus grans estands. Però juntament amb els grans dispositius, altres infraestructures més intangibles com el projecte Open Gateway. 

Si fem balanç del Mobile World Congress d’enguany no podem deixar-nos atrapar per l’anàlisi dels grans invents del segle, com si parléssim d’una exposició universal del segle XIX

Monetitzar les xarxes. Una de les novetats més importants del MWC 2023 ha vingut de la mà de la GSMA i un grup d'operadores que han anunciat Open Gateway, una iniciativa amb què volen oferir més eines als desenvolupadors per a l'ús de les xarxes i infraestructures. Open Gateway pretén unir telcos amb desenvolupades. I per unir volem dir que les telcos puguin monetitzar les seves xarxes. 

Un pas més del projecte AINA. El MWC, de la mà de John Hoffman, ha tancat un acord per impulsar el català a la indústria amb el projecte AINA. És una nova forma de promoure el català a la indústria perquè impulsarà aquest projecte que construeix un corpus i els models de la llengua catalana per facilitar que les empreses tecnològiques puguin desenvolupar solucions o serveis en català. 

4Y4N. El congrés paral·lel dedicat a les start-ups està madurant de forma sorprenent. Encara lluny de les xifres del germà gran, però en aquesta edició el 4Y4N ha comptat amb gairebé 800 expositors, més de 375 ponents i més de 250 sessions de pitching. A la próxima edició encara hi ha més previsions de creixement per aquest congrés que té com a eix fonamental el negoci i la promoció empresarial però que té tres eixos clars: l’eHealth, l’eLearning i la NetSociety. És a dir, com la tecnologia impacte i intersecciona amb la salut, l’aprenentatge en línia i la societat en xarxa. 

És hora que visualitzem l’oportunitat de desenvolupar Catalunya a través de tres eixos fonamentals del 4Y4N: eHealth, eLearning i NetSociety

L’Eusebio Passarell a la crònica de La Vanguardia de 1888 sobre l’Exposició Universal de Barcelona acabava dient que “L’exposició ha estat un acte de generós esforç. Serà, per a la nostra satisfacció moral, un gloriós record i resultarà també -no ho dubtem- un benefici positiu”. Ara ja ningú discuteix l’enorme impacte del Mobile per a Barcelona i Catalunya. És el moment que, més enllà de les grans xifres de visitants, de reunions, expositors i invents, apliquem l’oportunitat de desenvolupar el país a través de la tecnologia, però sobretot, d’aquests eixos que es visualitzen en el 4Y4N: eHealth, eLearning i NetSociety. 

Categoria: Opinió