Política
Foto: | Europa Press / David Zorrakino
Educació

Òmnium recorre contra el 25% de castellà a l'escola de Canet

Foto: | Europa Press / David Zorrakino

Òmnium Cultural ha presentat un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per invalidar l'aplicació del 25% de castellà a l'escola Turó del Drac de Canet de Mar (Barcelona).

Per què és important? Aquest dilluns 10 d'octubre torna a imposar-se de forma cautelar l'obligació d'impartir el 25% de les classes en castellà en aquesta escola, enmig d'una batalla judicial i política per la llengua.

D'on venim: La demanda d'una família del centre que reclamava més castellà va fer esclatar la polèmica. Els jutges van establir el mínim en un 25% i van obligar el centre a modificar la seva política lingüística, com ha passat amb altres escoles arreu de Catalunya.

Què en sabem: 

  • Òmnium recorre perquè creu que el TSJC contradiu la normativa vigent i la seva pròpia jurisprudència i vulnera la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries.
  • Afegeix que el tribunal no es pot basar en el dret individual dels progenitors a escollir la llengua amb què un infant rep l'educació, "perquè no existeix tal dret".

Què diuen:

  • El president de l'entitat, Xavier Antich, ha afirmat que el TSJC no actua com un tribunal objectiu sinó com un "activista en contra del català".
  • Ha reivindicat que el model educatiu no el decideixen els tribunals i ha dit que es tracta d'una "intromissió intolerable i injustificada" que és impròpia de societats democràtiques.
  • Un grup de famílies de l'escola han dit avui estar indignades: "Un cop més, els tribunals espanyols volen dictar com es parla a les aules de Catalunya, sense cap criteri social ni pedagògic".

Categoria: Política
Etiquetes: Educació Tribunals