Política
Eleccions

El sistema electoral català beneficia partits com Junts i ERC

Un estudi de l'Institut d'Estudis d'Autogovern (IEA) de la Generalitat conclou que el sistema electoral que s'utilitza a Catalunya beneficia als partits d'àmbit no estatal, però considera que és dels sistemes electorals més proporcionals de l'Estat. 

Per què és important? El sistema electoral que imposa l’Estatut és proporcional: els escons del Parlament es reparteixen entre les llistes electorals en proporció als vots que cadascuna ha obtingut. 

  • Mentre el Parlament no aprovi la llei electoral, resta en vigor aquest sistema sobre les quatre circumscripcions provincials, que elegeixen un nombre determinat de diputats.

L'informe Els efectes del sistema electoral a Catalunya amb perspectiva comparada compara el sistema electoral català amb els de les altres comunitats autònomes i amb el del Congrés dels Diputats.

Què diu: L'estudi diu que el sistema de les eleccions al Parlament de Catalunya és dels més proporcionals de l'Estat. 

  • El percentatge de vots s'assimila força amb el percentatge d'escons de cada partit: només superat pel País Basc, la Comunitat Valenciana, Madrid, Navarra, Andalusia i Cantàbria. 
  • L'informe apunta que els sistemes que s'utilitzen a l'estat espanyol beneficien els partits més grans, sobretot als partits que concentren el vot en circumscripcions menys poblades.

Diferències del sistema a Catalunya i a l'Estat: 

  • A la resta d'Espanya, tant a les comunitats autònomes com a les eleccions generals, les formacions que obtenen més benefici són el PSOE i el PP.
  • A Catalunya els més beneficiats són els partits no estatals, com ERC i Junts. 

D'on venim: Aquest benefici es pot comprovar amb els resultats dels últims comicis. 

  • L'any 2017, a Catalunya va guanyar les eleccions Ciutadans amb vots, però els beneficiats amb percentatge de diputats van ser Junts i ERC. 
  • L'any 2021 el partit guanyador va ser el PSC, però el sistema electoral també va beneficiar a Junts i ERC.

En detall: Lleida està sobrerepresentada. 

  • Lleida és la circumscripció catalana menys poblada: el vot d'una persona a Lleida té més pes que una persona a Barcelona, Girona o Tarragona. 
  • L'estudi assenyala que el valor d'un vot a Lleida representa una mica més que el doble que d'un vot de Barcelona.