Política
Foto: | ACN
Pressupostos

Aragonès es reunirà amb Salvador Illa aquest divendres

Foto: | ACN

El president Pere Aragonès es reunirà amb el cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa, aquest divendres. Ho farà després d'haver-se vist amb els líders de Junts, comuns i la CUP. Segons el Govern, no és una trobada per negociar els pressupostos, però s'abordarà la qüestió.

Per què és important? Després de la sortida de Junts del Govern, ERC necessita el suport de Junts o el PSC, i almenys l'abstenció dels comuns o la CUP, per tirar endavant qualsevol iniciativa parlamentària, i especialment els pressupostos.

Què sabem? L'anunci de la reunió l'ha fet la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, a la roda de premsa posterior a la reunió de Govern d'aquest dimarts.

  • Segons ha explicat, l'objectiu de la trobada no és negociar els pressupostos de la Generalitat, però ha reconegut que és "obvi" que se'n parlarà.
  • És la primera ronda de contactes del president Aragonès amb els grups després del trencament del Govern i la sortida de Junts.

Context: La trobada d'Aragonès amb el PSC se celebrarà divendres. El dia anterior, dijous, Esquerra haurà permés la tramitació dels pressupostos de l'Estat.

  • Republicans i socialistes estan negociant la reforma del delicte de sedició, després que en darrera taula de diàleg s'acordés avançar en la desjudicialització abans de finals d'any.

Tot i això, el Govern assegura que la negociació dels pressupostos de l'Estat, la reforma de la sedició i els comptes de la Generalitat "són carpetes diferents".

  • "Ras i curt, no té res a veure", ha afirmat Plaja durant la roda de premsa, que no ha volgut entrar a valorar cap d'aquestes negociacions.
  • El que sí que ha volgut aclarir Plaja, llençant un avís a la Moncloa, és que amb la reforma del delicte de sedició "no s'acaba la repressió". 

Què esperar? L'executiu encara no ha aprovat els pressupostos per l'any vinent. Està previst que ho faci en les setmanes vinents i que després es portin al Parlament. 

  • Malgrat que, de moment, no estiguin lligats els suports parlamentaris, el Govern confia poder aprovar-los.
  • Els comptes per any vinent inclouen 3.100 milions més que l'any passat, el que representa un augment del 10%.

Per últim: A part del pressupost, el Govern ha aprovat aquest dimarts un decret llei per elevar en 376 milions l’actual pressupost del Departament de Salut. 

  • El decret s'haurà de convalidar al Parlament en un termini de 30 dies. Serà una nova prova del Govern per veure si té suports parlamentaris.