Política
Desjudicialització

ERC no dona per feta l'aprovació dels pressupostos, tot i l'acord en sedició

Esquerra ha evitat donar per feta l'aprovació dels pressupostos de l'Estat, malgrat l'acord amb el govern espanyol per derogar el delicte de sedició.

El motiu: Segons la portaveu del partit, Marta Vilalta, la desjudicialització és una condició "imprescindible" per negociar, però no "suficient". 

  • Assegura que els comptes tenen "marge de millora" i que calen "polítiques econòmiques i socials amb més ambició". 

A partir d'ara: Ha afirmat que seguiran amb les "negociacions obertes".

Al detall: Vilata ha fet aquestes declaracions a l'inici de la reunió executiva del partit, on es tractarà aquesta derogació del delicte de sedició. 

Què ha dit? La republicana ha fet una valoració satisfactòria de l'eliminació d'aquest delicte, ha assegurat que és un pas "importantíssim en la línia de la desjudicialització" i ha valorat "la negociació política" que l'ha fet possible. 

  • Ha assegurat que dona "més eines per combatre la repressió" i que "hi guanya tothom"..

Tot i això: Ha reconegut que és difícil saber què passarà amb els exiliats. 

  • En aquest sentit, ha reconegut que dependrà dels jutges l'aplicació del nou Codi Penal, però ha defensat que la proposta "millora les condicions objectives perquè no es pugui aplicar la repressió"

A més, sobre les crítiques d'algunes entitats, com Òmnium, que consideren que pot criminalitzar més la dissidència:

  • Vilalta ha defensat que és "positiu" també pels moviments socials, perquè "rebaixa les penes" i "clarifica" el redactat. 

Context: El delicte de sedició serà eliminat del Codi Penal, però es modificarà també el de desordre públics agreujats, que inclourà "actes de violència o intimidació".

  • Per Òmnium, la proposta presentada per PSOE i Podemos "amplia perillosament" el delicte de desordres públics perquè s'incorpora aquest concepte "intimidació". Creuen que els jutges podran fer una interpretació més àmplia d'uns mateixos fets.