Política
Expresident del govern Mariano Rajoy
Foto: Expresident del govern Mariano Rajoy | Eduardo Parra / Europa Press
Operació Catalunya

L’Audiència de Madrid rectifica i atura la comissió rogatòria d’Andorra contra Rajoy

Expresident del govern Mariano Rajoy
Foto: Expresident del govern Mariano Rajoy | Eduardo Parra / Europa Press

L’Audiència de Madrid estima el recurs de l’expresident espanyol, Mariano Rajoy, i accepta que es personi en el procediment obert per la comissió rogatòria de la justícia andorrana.

Per què és important? Fa un mes la mateixa secció de l’Audiència de Madrid va avalar la comissió rogatòria d’Andorra contra Mariano Rajoy per l’Operació Catalunya i ara ha fet marxa enrere i l’ha paralitzada.

Què sabem? L'Audiència de Madrid s'ha corregit a si mateixa i ha acordat paralitzar la petició d'auxili judicial d'Andorra per investigar l'expresident del govern espanyol i líder del PP Mariano Rajoy i l'exministre Cristóbal Montoro.

  • L’audiència madrilenya ha estimat els recursos presentats tant per l'expresident espanyol com l'exministre Cristóbal Montoro i ha ordenat al jutjat competent que se'ls tingui per personats en el procediment que tramita el Jutjat d'Instrucció Número 32 de Madrid.
  • També acorda que s'admetin els recursos en els quals sol·licitaven la no tramitació de la petició d'Andorra.

D’on venim? Fa un mes, la mateixa secció de l’Audiència de Madrid va rebutjar els recursos presentats per l’expresident contra la investigació oberta a Andorra relacionada amb l’Operació Catalunya. 

  • Van rebutjar els recursos perquè el requeriment ja havia estat cursat i, per tant, la impugnació ja no tenia sentit.
  • Però com que no s’hi havia respost pas quan es va signar l’anterior resolució, la secció ha declarat la nul·litat de les seves primeres interlocutòries.

Al detall: La justícia andorrana va obrir el 2020 una causa contra ells per una presumpta extorsió a directius de Banca Privada d'Andorra (BPA) perquè facilitessin informació sobre els comptes de polítics catalans.

  • En concret, la informació bancària secreta seria la dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Artur Mas, així com de l'exvicepresident Oriol Junqueras.

Què és una comissió rogatòria? És una sol·licitud que una autoritat judicial d'un estat fa a una autoritat competent d'un altre estat perquè dugui a terme un acte d'instrucció o una diligència dins la seva jurisdicció.

  • En aquest cas, a través d'una comissió rogatòria, el jutge d'Andorra demana proves a la justícia espanyola sobre Mariano Rajoy arran d'una investigació. 
Categoria: Política