Política
Pressupostos

La Generalitat podria tenir més competències per executar obres públiques

Els pressupostos generals de l'Estat estan ja a la recta final de la negociació. ERC i el PSOE plantegen ara establir una relació d'encomanes pel que fa a l'obra pública, segons avança El Periódico. És a dir, transferir capacitats executives d'algunes obres que depenen de l'estat a la Generalitat per poder millorar la infraexecució que fa temps regeix a Catalunya.

Per què és important? Aquest sistema pretén ser garantia que el pactat s'acabi implementant.

  • Consisteix a fer que l'estat cedeixi obres, i inversió, a la Generalitat, de manera que sigui aquesta qui les dugui a terme. 
  • El sistema d'encomanes ja s'aplica entre l'estat i Euskadi i també amb Navarra.

Com? Es preveu que la inversió no quedi en l'aire i que millori el percentatge d'execució. La Generalitat vol arribar com a mínim a un compliment del 72% de les inversions.

  • Mentre l'estat aposta per l'àmbit viari, ERC prioritzarà el ferroviari, per tant, es creu que temes com el tren entre Vilanova la Geltrú, passant per Sabadell i Terrassa.

La situació actual: Existeix una comissió de seguiment d'infraestructures que es dedica a fer un seguiment conjunt, entre Generalitat i estat, de les obres.

  • Tot i l'increment de pressupost d'inversió en els pressupostos de 2021 aquests no s'han traduït en una obra real. Segons apunta El Periódico només s'han executat uns 739 milions d'euros dels 2.068 milions pressupostats, un 36%.

Cap a on anem? Ambdós partits tenen intenció de tancar un pacte abans de dijous, quan es votaran els pressupostos al Congrés dels Diputats i es tramitaran cap al Senat per a la seva revisió.