Política
El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián
Foto: El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián | Europa Press
Congrés

ERC negocia els serrells dels pressupostos, mentre la malversació es complica

El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián
Foto: El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián | Europa Press

Setmana d'alta intensitat al Congrés dels Diputats. El Govern espanyol afronta aquesta setmana tres votacions clau: els pressupostos, la derogació de la sedició i l'impost a les grans companyies. Pedro Sánchez hi arriba amb tot bastant encarrilat, però hi ha encara alguns serrells per acabar d'afinar, per exemple, amb Esquerra. 

Per què és important? Les votacions, que tindran lloc dijous, són un examen per Sánchez i per l'estabilitat de la majoria de la investidura, a un any de les eleccions generals.

Situació actual: Tot i que l'acord per reformar el Codi Penal va ser clau pels republicans, i a la seu del carrer Calàbria ningú dubta que acabaran donant suport als pressupostos, els d'Oriol Junqueras volen alguna concreció més per donar el seu 'sí' definitiu. Per això asseguren que la negociació segueix oberta i que la setmana serà llarga.

Què sabem?

  • Un dels punts que més preocupa a ERC és que els acords en inversions a Catalunya no s'acabin complint. De fet, a les dades es remeten: 
    • L'any 2021, va rebre només un 35% de la inversió pressupostada. 
      Al mes de juny d'aquest any, el nivell d'execució estava en un 16%.
  • Per això, un dels desllorigadors podria ser que el govern espanyol transferís a la Generalitat la capacitat executiva d'algunes obres, tal com ha publicat aquest dilluns el Periódico.
  • A més, els republicans presentaran esmenes transaccionals "per corregir les mancances" dels comptes. Des del primer moment, els republicans han assegurat que hi troben a faltar polítiques socials, per exemple, en l'àmbit de l'habitatge.

Les xifres: Al marge d'Esquerra, alguns partits ja han anunciat el seu sí als comptes.

  • Un dels primers a fer-ho ha estat el PNB, també soci habitual de Pedro Sánchez, que ha aconseguit introduir 49 esmenes al text amb una inversió de 72 milions per Euskadi i Navarra. 
  • Més País i el Partit Regionalista de Cantàbria també han confirmat el 'sí' als comptes.
  • Bildu i el PDeCat guarden silenci i encara no han explicat quin serà el seu vot. 

En profunditat: Al marge de la negociació de pressupostos també hi ha sobre la taula la reforma del Codi Penal. Aquest dijous es vota el primer tràmit, que tirarà endavant sense problemes, malgrat les crítiques de la dreta. Ara bé, és en l'aprovació final on hi podria haver més tensions, per l'intent de reformar la malversació. 

  • Esquerra té previst presentar una esmena per modificar aquest delicte, que afecta alguns dels líders de l'1-O, però també alts càrrecs del Govern Puigdemont-Junqueras encara pendents de judici. 
  • L'objectiu és eliminar el canvi que va introduir el PP l'any 2015 i que buscava perseguir l'independentisme després de la consulta del 9-N. 

Tot i això: El perill que hi ha, però, és que pugui beneficiar alguns acusats o condemnats per corrupció.

  • És la por que tenen alguns grups, i ara més especialment després de veure que la interpretació d'alguns jutges de la llei 'Només sí és sí' , que ha permès rebaixar penes a alguns violadors. 

Què esperar? De moment, els republicans guarden silenci sobre aquest punt, tot i que asseguren que estan buscant fórmules per actuar amb "bisturí" sobre la reforma de la malversació i evitar que se'n beneficiïn corruptes.  

  • El que és previsible, a hores d'ara, és que s'aprovin els pressupostos al Congrés abans de tenir tancats els suports per reformar la malversació. 
  • ERC, però, encara podria tenir força al Senat per collar el PSOE en la negociació.