Política
Imatge de la reunió de la Mesa del Parlament.
Foto: Imatge de la reunió de la Mesa del Parlament. | Mariona Puig
Parlament

La mesa del Parlament rebutja la suspensió de Jové i Salvadó amb l'abstenció del PSC

Imatge de la reunió de la Mesa del Parlament.
Foto: Imatge de la reunió de la Mesa del Parlament. | Mariona Puig

La mesa del Parlament ha decidit aquest dimarts no aplicar la suspensió dels drets i deures dels diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó. El grup socialista ha estat determinant amb la seva abstenció. 

Per què és important? És l'article que se li va aplicar al juliol a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, acusada de fraccionar contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes.

Què ha passat? La Mesa del Parlament ha decidit finalment no suspendre als dos diputats després que el TSJC processés els dos dirigents d'ERC per desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets.

D'on venim? El passat divendres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va obrir un judici oral contra Jové i Salvadó pels preparatius de l'1-O.

  • Vox va portar a l'òrgan rector de la cambra la petició per iniciar el procediment de suspensió d'acord amb l'article 25.4 del reglament del Parlament, el mateix que es va fer servir per suspendre la presidenta del Parlament Laura Borràs.

Què han dit? El PSC creu que correspon a la Mesa la decisió sobre si s'ha d'aplicar el reglament als diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, que aniran a judici per l'organització de l'1-O.

  • La portaveu Alícia Romero ha advertit que el reglament "s'ha de complir".
  • També ha suggerit que si la Mesa pot demanar informes o dur-ho a la comissió de l'Estatut del Diputat.
  • D'altra banda, el grup de Salvador Illa mantindrà dimecres una nova reunió amb el Govern per abordar els pressupostos.

A més:

  • La presidenta del JxCat Laura Borràs donava per fet la setmana passada que el Parlament aplicaria l'article 25.4 del reglament que preveu la suspensió de diputats en cas d'obertura de judici oral per "delictes vinculats a la corrupció".
  • La diputada i representant de Junts a la Mesa, Aurora Madaula, també va defensar la setmana passada que el cas de Jové i Salvadó "s'ha de portar a la Mesa", malgrat avançar que ella votarà en contra de la seva suspensió.
  • Així es va expressar Madaula, pròxima a Borràs, just després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anunciés que obrirà judici oral contra els dos diputats d'ERC per un presumpte delicte de malversació per l'organització del referèndum de l'1-O.
Categoria: Política