Política
Igualtat

Nou protocol per protegir les víctimes de violència de gènere de les institucions

El Govern de la Generalitat ha aprovat un Protocol Marc per posar fi a la violència institucional exercida sobre les víctimes de violència masclista. Aquest Protocol pretén unificar els criteris de tots els poders públics per garantir uns estàndards en els seus protocols d'actuació.

Per què és important? El Protocol és pioner pel que fa a la inclusió d'indicadors que permetin a les professionals identificar, per exemple, un cas de revictimització.

  • La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha remarcat la importància que "les administracions assumeixin que poden produir violència institucional".

Com s'ha fet? El text ha comptat amb la implicació de 200 aportacions d'expertes, entitats, professionals i partits polítics.

  • La consellera ha explicat que existeixen protocols, però que el problema són "els estàndards amb els quals s'apliquen per fer prevenció, acompanyament i garantir un procés d'investigació sense revictimització".

En detall: Tal com ha afirmat la consellera, el protocol no pretén donar resposta, només, als casos de violència amb una tipificació penal, sinó també "a tot el conjunt de conductes que no siguin exemplars per part dels càrrecs electes, orgànics i militància".

  • Ha destacat que "només així es pot demanar a empreses, entitats socials que compleixin amb els mateixos estàndards".

Què ha dit? Verga ha recordat que tots els poders hauran de complir “uns estàndards exigents” de forma més coordinada per “garantir els drets de les dones”.

A més, ha valorat la situació generada al voltant de la llei "Només sí és sí" i ha dit que "d'entrada" no plantegen "que s'hagi de reformar la llei, però cal que el suprem dictamini la jurisprudència establerta".

  • Ha recordat que fiscalia ha dit que "no calia revisar penes si estaven dins de la mateixa forquilla" que contempla la llei.