Política
Maragall a l'esquerra, Collboni a la dreta
Foto: Maragall a l'esquerra, Collboni a la dreta | Europa Press
Política municipal

Mig any per les eleccions municipals: frec a frec entre ERC i el PSC

Maragall a l'esquerra, Collboni a la dreta
Foto: Maragall a l'esquerra, Collboni a la dreta | Europa Press

Comença el compte enrere per les eleccions municipals, que cada cop són més a prop. Avui, 28 de novembre, queda concretament mig any pels comicis i tots els indicadors apunten que serà una batalla a la part esquerra del taulell. Un duel entre ERC i el PSC, que es desplaçarà a tres de les quatre capitals catalanes.

Per què és important? Les enquestes que s'han anat publicant aquest any apunten a dos partits: Esquerra i PSC. Els republicans i els socialistes es batran a una carrera territorial per fer-se amb el màxim d'alcaldies, sobretot, a l'àrea metropolitana de Barcelona. 

Situació actual:

  • Barcelona: L'última enquesta encarregada per Foment del Treball atorga al PSC una ajustadíssima victòria que superaria ERC i Barcelona en Comú per molt poca distància. Les altres formacions els segueixen de lluny i optarien a fer pactes.
    • La darrera enquesta del Gesop publicada per El Periódico, el juny passat, donava un empat tècnic entre ERC i PSC a la capital catalana. A més, vaticinava a Colau una pèrdua de tres regidors.
    • De fet, El Nacional també va publicar al maig un sondeig que indicava els mateixos pronòstics: victòria d'ERC, seguit per PSC i BComú de Colau.
  • Tarragona: L'equació es repeteix al sud, on la llista republicana de Pau Ricomà es disputaria amb el PSC l'alcaldia de Tarragona. Depèn de qui encarregui l'enquesta, dona una victòria ajustada pels republicans o pels socialistes.
  • Lleida: La situació se li complica per Esquerra que segons les enquestes municipals el PSC guanyaria per poc les eleccions, però, a més, els republicans empatarien a regidors amb els socialistes. 
    • D'aquesta manera, l'alcalde d'ERC, Miquel Pueyo, podria repetir com a batlle, però necessitaria el vistiplau de Junts i el suport de la CUP.
  • Girona: És l'única capital de demarcació que està a resguard de Junts. A les darreres eleccions la llista de Marta Madrenas es va imposar per tres regidors a ERC i PSC. Segons tot indica, l'espai postconvergent, ara encapçalat per l'exconsellera Gemma Geis, hauria de repetir alcaldia.

L'àrea metropolitana: El poder socialista és incontestable amb alcaldies consolidades com a l'Hospitalet de Llobregat, a Cornellà o Santa Coloma de Gramenet. Tot i això, ERC va consolidar-se com a segona força el 2019 i voldrà pugnar per disputar-li l'hegemonia al PSC.

D'on venim? A les darreres municipals, els republicans van arrabassar als socialistes les ciutats de Tarragona i Lleida, i es van quedar a poc de liderar Barcelona tot i que van guanyar els comicis a la capital catalana. A Girona, Junts va consolidar-se després de la desaparició de CiU del panorama polític.

  • El partit d'Oriol Junqueres va guanyar en el còmput total 819.845 vots, seguit pels socialistes amb tan sols 54.609 suports de diferència. Junts va quedar en tercer lloc, quan el 2015 CiU va ser la vencedora.

En profunditat:

  • Per ERC és essencial mantenir Tarragona i Lleida amb Pau Ricomà i Miquel Pueyo respectivament. A més de fer-se amb Barcelona, que van veure com se'ls hi escapava amb un pacte entre Manuel Valls i Colau.
  • Pels socialistes, el repte és recuperar les dues capitals de demarcació sostretes per ERC i  consolidar Collboni com a alcalde a Barcelona després de ser primer tinent d'alcalde.
Categoria: Política
Etiquetes: PSC ERC Eleccions