Política
Líders d'ERC
Foto: Líders d'ERC | Europa Press
Tribunals

ERC demana apartar el president del Suprem de la revisió dels indults

Líders d'ERC
Foto: Líders d'ERC | Europa Press

Els líders d'Esquerra condemnats pel procés demanen que s'aparti el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, de la revisió dels indults.

Per què és important? El Tribunal Suprem va acceptar a tràmit els recursos del PP, Ciutadans, Vox i Convivència Cívica Catalana per revisar els indults que va donar el govern espanyol als líders condemnats del procés. 

Situació actual: La defensa dels quatre líders d'ERC empresonats pel judici del procés, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa, ha demanat la recusació de Lesmes a la sala tercera del Tribunal Suprem, l'encarregada de revisar els indults. 

El motiu: Els advocats dels republicans consideren que tenen "molts arguments" per defensar que el magistrat en qüestió està "contaminat" i que "no hauria de participar d'aquesta decisió". 

  • Creuen que hi ha "falta d'imparcialitat" i "'d'aparença d'imparcialitat". Asseguren que Lesmes té un "Interès directe" en la causa dels indults. 
  • La defensa considera que Lesmes està "clarament contra els indults" de manera que la seva imparcialitat queda irremeiablement compromesa". 

Què diuen: Els lletrats apunten a les declaracions de Lesmes al Fòrum de Justícia de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Madrid el 2021. 

  • El jutge va ser preguntat pels indults i va assegurar que eren "difícil d'acceptar".
  • També en l'obertura de l'any judicial d'aquest any, quan es va pronunciar en contra de la desjudicialització". 

En profunditat: L'equip jurídic també aporta un informe desfavorable del Suprem contra els indults dirigit al Ministeri de Justícia que va ser tramitat per Lesmes quan era president de l'alt tribunal.

  • Segons els republicans, això demostra que el magistrat "ha participat directament de l'objecte del recurs en l'exercici d'un càrrec públic", cosa que assenyalen que també és causa de recusació.
Categoria: Política