Política
Una manifestant en una concentració a la plaça de Sant Jaume
Foto: Una manifestant en una concentració a la plaça de Sant Jaume | Sílvia Junyent / ACN
Reforma del Codi Penal

L'ANC mesura l'oposició a ERC amb una manifestació amb Junts i sense Òmnium

Una manifestant en una concentració a la plaça de Sant Jaume
Foto: Una manifestant en una concentració a la plaça de Sant Jaume | Sílvia Junyent / ACN

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) crida a manifestar-se el matí d'aquest dimarts 6 de desembre a Barcelona en contra de la reforma del Codi Penal negociada per ERC a Madrid. Es preveu una protesta a mig gas amb què la plataforma vol mesurar l'oposició dins del món independentista al Govern i la seva estratègia.

Per què és important? El govern espanyol derogarà el delicte de sedició i ampliarà el de desordres públics en el marc de les negociacions d'ERC per beneficiar líders independentistes condemnats pel procés. Tanmateix, ha aixecat l'oposició d'alguns sectors de l'independentisme.

Visió global: Una enquesta apunta un empat tècnic entre els catalans que rebutgen la derogació del delicte de sedició i els que li donen suport

Al detall: 

  • Òmnium es desmarca de la mobilització per no contribuir a la "confrontació" entre independentistes; així, no participarà en la protesta, que tampoc no ha aplegat el suport esperat d'altres partits com la CUP.
  • Sí que hi seran Junts i una seixantena d'entitats que s'han adherit a la manifestació. De fet, la presidenta del partit, Laura Borràs, hi anirà i atendrà els mitjans abans de l'inici de la protesta.
  • Entre les agrupacions que hi seran apareixen el CDR nacional, Debat Constituent, la JNC, el Col·lectiu Primer d'Octubre, Meridiana Resisteix, Som Intersindical o Solidaritat Catalana per la Independència.

Què diuen? 

  • L'Assemblea creu que el nou tipus penal de desordres públics agreujats és un "atac directe" als drets fonamentals de llibertat d'expressió i manifestació. 
  • "Cal que tothom surti al carrer per defensar el dret de protesta. Cap demòcrata pot avalar ni pactar amb l'estat espanyol un agreujament de la repressió contra les mobilitzacions i accions que ha protagonitzat i que protagonitzarà l'independentisme", afegeixen.
  • El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha afirmat aquest dilluns en una entrevista a 'La Vanguardia' que aquesta entitat "no contribuirà a la confrontació entre diferents agents del moviment independentista i a fer antipolítica".

A la pràctica: 

  • La manifestació començarà a Pla de Palau a les 12 i acabarà a la plaça Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat.
  • L'acte polític de la mobilització estarà presentat per Albano Dante Fachín i comptarà també amb la participació la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu.
  • Els organitzadors han confirmat que 25 autocars portaran manifestants de diferents punts del país.

L'anècdota: Vox, partit d'extrema dreta, es va manifestar el passat dissabte 19 de novembre també a Barcelona pel mateix motiu que l'ANC, en contra de la derogació de la sedició.

Per acabar: Unes 350 persones es van concentrar el passat dijous al vespre davant de la delegació del govern espanyol a Catalunya, a Barcelona.