Política
Pedro Sánchez (PSOE) i Alberto Núñez Feijóo (PP)
Foto: Pedro Sánchez (PSOE) i Alberto Núñez Feijóo (PP) | Europa Press / Principal
Enquesta

La divisió de l'esquerra situaria PP i Vox a tocar de la majoria del Congrés

Pedro Sánchez (PSOE) i Alberto Núñez Feijóo (PP)
Foto: Pedro Sánchez (PSOE) i Alberto Núñez Feijóo (PP) | Europa Press / Principal

Una nova enquesta mostra com la divisió a les forces d'esquerres beneficiaria el PP i Vox de cara a unes eleccions generals.

Per què és important? Espanya celebra eleccions aquest 2023 amb un escenari incert ara com ara. Mentre el govern de coalició del PSOE i Unidas Podemos encara el final de la legislatura amb comoditat, hi ha enquestes que donen marge al Partit Popular; així mateix, el bloc de l'esquerra del PSOE busca trobar un encaix després de la presentació del projecte de Yolanda Díaz, Sumar.

En profunditat: El PSOE de Sánchez no podrà competir amb els partits de dreta i extrema dreta. Tanmateix, si pacta amb Sumar després dels comicis, augmentaria les seves opcions de seguir a la Moncloa respecte als resultats assolits el 2019.

En xifres: Segons l'estudi demoscòpic 40dB per a El País i la Cadena SER.

  • En el bloc d'esquerres, els socialistes obtindrien 96 diputats i Sumar, 57; en total, 153 escons.
    • Si Díaz aconsegueix aplegar totes les forces a l'esquerra del PSOE, com ara Podemos, podria arribar fins als 57 diputats, 19 més que els assolits pel bloc el 2019.
  • Per la seva banda, el popular Alberto Núñez Feijóo en trauria 115 (gairebé una vintena més que Sánchez) i Vox, 43; xifres que sumen 158.
  • La majoria absoluta està en 176 i el suport de tots aquests diputats és necessari per conformar govern.

A la pràctica: Previsiblement, Sumar li traurà vots a Sánchez, però una entesa postelectoral faria augmentar les seves opcions de repetir Govern, tot reduint la dependència d'altres socis parlamentari (ERC, PNB, EH Bildu, Más País-Compromís...). Així, una divisió de les esquerres podria permetre a la dreta a tornar al poder.

Per acabar: El líder del Partit Popular, Alberto Núñez-Feijóo, ha anunciat que vol derogar quasi una desena de lleis de caràcter social del govern espanyol si arriba a la Moncloa.