Política
Eulàlia Reguant, diputada de la CUP, al Parlament
Foto: Eulàlia Reguant, diputada de la CUP, al Parlament | Mariona Puig / ACN
Procés

Reguant recorre la seva sentència per no respondre Vox en el judici del procés

Eulàlia Reguant, diputada de la CUP, al Parlament
Foto: Eulàlia Reguant, diputada de la CUP, al Parlament | Mariona Puig / ACN

La diputada de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha presentat un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional contra la sentència del Tribunal Suprem per no contestar a Vox en el judici del procés.

Per què és important? A l'octubre, el Tribunal Suprem només va condemnar Reguant a pena de multa, ja que la pena de presó implica obligatòriament d'inhabilitació.

  • Ara la cupaire al·lega que se li han vulnerat drets fonamentals.

Què sabem? La dirigent de la CUP demana que s'anul·li la sentència del Suprem en considerar que s'han vulnerat els seus drets fonamentals.

  • En concret, Reguant parla del dret a la tutela judicial efectiva i la presumpció d'innocència, el dret a la legalitat penal, el dret a la llibertat d'expressió i el dret a la llibertat ideològica i de consciència.

Què diu? El recurs denuncia "la connivència del poder judicial amb l'extrema dreta" i subratlla que es castiga Reguant per fer "objecció de consciència" a respondre l'acusació popular que exercia Vox en el judici del procés.

  • La defensa de Reguant ha insistit que "l'ordre suposadament desobeïda no es va notificar personalment" a la cupaire, "ni es va advertir de les conseqüències legals del seu incompliment."

D'on venim? Reguant estava acusada per negar-se a contestar les preguntes de l'acusació popular de Vox durant el judici del procés, quan va comparèixer com a testimoni el febrer de 2019.

  • A principis d'octubre la diputada de la CUP va ser condemnada a pagar una multa de 13.500 euros per aquests fets.
  • La pena no va incloure la inhabilitació com a diputada del Parlament de Catalunya, tal com demanava la Fiscalia.
  • La sentència va destacar que Reguant "va traspassar clarament els límits de la seva llibertat ideològica i de consciència, i no estava davant d'un exercici lícit de llibertat d'expressió".
  • Reguant va justificar el seu silenci davant les preguntes de l'extrema dreta: "Si defensem la democràcia hem d'articular la lluita antifeixista perquè és la base de qualsevol societat democràtica".
Categoria: Política