Política
Líders d'Unidas Podemos
Foto: Líders d'Unidas Podemos | Europa Press
Malversació

Podemos es desmarca de la reforma de la malversació però facilitarà l'aprovació

Actualitzat: Dilluns, 12 de desembre de 2022. 14:47
Líders d'Unidas Podemos
Foto: Líders d'Unidas Podemos | Europa Press

Unidas Podemos es desvincula de l'esmena per reformar el delicte de malversació, però no obstaculitzarà l'acord entre PSOE i ERC. A la pràctica, això es traduiria en un vot positiu al Congrés dels Diputats.

Per què és important? El govern espanyol i Esquerra han arribat a diferents acords per accelerar la desjudicialització. Entre les negociacions s'hi troba la derogació del delicte de sedició i la reforma del delicte de malversació. 

Què sabem? La coalició d'esquerres que governa amb el PSOE ha detallat que té dubtes sobre la nova aplicació penal del delicte de malversació per part dels jutges i ha anunciat que no formarà part del pacte entre republicans i socialistes. 

  • Tot i això, el grup parlamentari no posarà traves a l'esmena i facilitarà que el projecte llei del Codi Penal tiri endavant perquè "conté elements importants" com la supressió del delicte de sedició o el desbloqueig del Tribunal Constitucional. 

Reaccions: La portaveu del PSOE i ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha criticat aquest dilluns que el seu soci de govern, Podem, no vulgui signar l'esmena transaccional del PSOE per a la reforma de la malversació.

  • Segons Alegría, els socialistes estan "sorpresos" perquè Podem anunciï que votarà a favor de l'esmena però no vulgui "signar el que vota".

Visió global: ERC va presentar el passat divendres una esmena per crear un nou tipus de delicte de malversació per castigar amb penes de presó més baixes, d'entre 6 mesos i tres anys, per aquells que malversin diners públics sense ànims de lucre personal. 

  • Per la seva part, el govern espanyol vol impulsar una proposta de reforma del Codi Penal que afegeixi un nou tipus de malversació. 
  • La proposta de l'executiu de Pedro Sánchez és penalitzar amb quatre anys de presó i sis d'inhabilitació el desviament pressupostari irregulars dins de l'administració pública. 

D'on venim: Unidas Podemos no ha presentat cap esmena referent al delicte de malversació, ja que han deixat clar que no donaran suport cap modificació que suposi beneficis a la corrupció política. 

Tot i això, els comuns es van mostrar més partidaris a encarar la revisió del Codi Penal pel fet que veuen lògic diferenciar entre l'enriquiment il·lícit i altres tipus, com l'administració deslleial de recursos públics.