Política
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés
Foto: Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés | Pool
Reforma del Codi Penal

ERC i PSOE pacten la reforma de la malversació i en rebaixen la pena a 4 anys

Actualitzat: Dilluns, 12 de desembre de 2022. 19:24
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés
Foto: Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés | Pool

ERC i el PSOE han arribat a un acord aquest 12 de desembre sobre la reforma del delicte de la malversació i previsiblement s'aprovarà dijous al Congrés dels Diputats. El pacte permet reduir de 6 a 4 la condemna màxima per malversació, tal com plantejava l'esmena del PSOE, tot i que els republicans insisteixen en què el nou tipus penal no castigaria l'1-O.

Per què és important? Amb aquest pacte, republicans i socialistes resoldran la modificació del Codi Penal en aquest apartat. Un debat que ha provocat fortes crítiques tant entre l'independentisme com entre l'oposició al govern espanyol.

Context: El PSOE ha presentat en solitari la seva esmena i ha negociat les modificacions amb ERC en una ponència al Congrés dels Diputats aquesta tarda a les 17. Els dos han acordat incloure en la reforma del Codi Penal diverses esmenes transaccionals que rebaixen les penes per malversació.

  • Com ERC i PSOE, Podemos, Bildu i PNV hi han votat a favor.
  • Junts hi ha votat en contra, amb Vox i PP. La CUP s'hi ha abstingut.

En profunditat: 

  • Fins ara, Codi Penal establia un màxim de 6 anys de presó; ara, la forquilla anirà d'1 a 4 anys quan el condemnat no hagi desviat diners públics a l'enriquiment personal. 
  • L'article reformat és el 433 del Codi Penal per establir que les autoritats o funcionaris que, sense ànim de lucre, derivin recursos a una aplicació diferent a la que estaven destinats, seran condemnats a penes de presó d'un a quatre anys de presó sempre que hi hagi un "dany o entorpiment greu del servei públic".
  • Quant a la inhabilitació, preveu que sigui de dos a sis anys si existeix aquest dany greu i només d'un a tres anys amb una multa de tres a dotze mesos si no existeix.
  • El nou tipus penal no fa variar les penes destinades a castigar les conductes de corrupció, segons fonts republicanes.

Els supòsits del nou text: El nou text defineix tres tipus diferents de conductes castigades pel delicte de malversació.

  • L'apropiació indeguda amb ànim de lucre per a l'enriquiment personal o d'un tercer. En aquest cas, PSOE i ERC acorden retornar a les penes del Codi Penal del 2015 i estableixen penes de presó de quatre a vuit anys i inhabilitació de deu a vint anys.
  • L'ús temporal de patimoni públic per a un ús privat. Aquí es mantenen les penes que hi havia al Codi Penal actual, de sis mesos a tres anys de presó i suspensió de càrrec públic entre un i quatre anys.
  • Destinar patrimoni públic a una aplicació diferent de la que estava destinat. Aquest és el supòsit que ara preveu penes d'entre 1 i 4 anys per a l'ús impropi, no té agreujants i estableix com a requisit que hi ha d'haver "un dany o entorpiment greu del servei" al que els diners estiguessin destinats.

Tot i això: En tot cas, ERC sosté que l'organització de l'1-O no s'adiu amb el nou tipus penal i que no es podria aplicar als acusats i condemnats per l'organització del referèndum. Insisteixen que aquests fets no mereixen inhabilitació i molt menys penes de presó ja que no es va produir cap dany ni entorpiment greu del servei públic.

  • Tanmateix, si la Justícia retorça el text per fer-ne una altra interpretació amb finalitats polítiques, fonts del partit insisteixen en què les noves penes de presó i inhabilitació serien inferiors a les previstes fins ara. 

Reaccions: El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha reaccionat a les seves xarxes socials a la notícia. "Guanya Marchena", en referència al jutge del Tribunal Suprem que va condemnar-lo amb la resta de líders del procés.

A partir d'ara: El text serà votat a la Comissió de Justícia dimarts i dijous, al Congrés dels Diputats per a la seva aprovació definitiva.