Política
Pedro Sánchez intervé durant una sessió plenària al Congrés dels Diputats
Foto: Pedro Sánchez intervé durant una sessió plenària al Congrés dels Diputats | E. Parra/ Europa Press
Reforma Codi Penal

El govern espanyol denuncia el bloqueig del PP al Constitucional

Pedro Sánchez intervé durant una sessió plenària al Congrés dels Diputats
Foto: Pedro Sánchez intervé durant una sessió plenària al Congrés dels Diputats | E. Parra/ Europa Press

El PSOE ha presentat un escrit davant del Tribunal Constitucional (TC) en què s'oposa a l'intent del PP de frenar la reforma del Codi Penal, que es debat aquest dijous al Congrés. 

Per què és important? Els socialistes al·leguen que suspendre el procediment parlamentari suposaria una "ingerència" en el legislatiu. Demanen personar-se en la causa i que no s'acceptin les mesures cautelaríssimes sol·licitades pel PP.

  • La reunió d'urgència del Constitucional es produeix només dues hores abans de la votació al Congrés dels Diputats de la reforma del Codi Penal.

D'on venim?  Els populars van presentar ahir un recurs en el qual demanen suspendre les esmenes que reformen les lleis del poder judicial i que forçarien la renovació del TC. 

  • El president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano, ha convocat de manera urgent un ple per decidir sobre les mesures cautelaríssimes que li ha demanat el PP en el seu recurs contra la tramitació de dues esmenes de la reforma del Codi Penal.
  • Aquestes fan referència al sistema d'elecció dels nous membres del mateix Tribunal Constitucional que ha de designar el CGPJ. 

Què diu el PSOE? En l'escrit, els socialistes argumenten que paralitzar el procediment legislatiu suposaria una "ingerència" del TC que "col·locaria a l'intèrpret suprem de la Constitució en una posició que no li correspon".

  • D'altra banda, neguen que s'hagin vulnerat drets durant el procediment i subratlla que no existeixen precedents a les Corts Generals d'una suspensió d'aquesta mena.
  • El portaveu del PSOE, Patxi López, ha avisat que acceptar la petició del PP seria una "intromissió" del TC en el poder legislatiu i ha recordat que el Constitucional té "membres caducats".
  • López ha opinat que el PP fa, amb aquesta "maniobra sense precedents", un "salt qualitatiu" en la seva deriva "radicalment antidemocràtica".

Què diu Unides Podem?

  • Per la seva part, el portaveu de Podem, Pablo Fernández, ha reaccionat aquest dijous a la convocatòria d'aquest ple extraordinari amb un tuit explícit on escriu: "Colpistes amb toga".
  • El president del grup d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha sigut encara més contundent: és "l'amenaça més greu a la democràcia des del 23-F".

Què diu Junts? La diputada de Junts al Congrés Míriam Nogueras ha afirmat que la "ingerència" del Tribunal Constitucional (TC) no és nova i ha assenyalat que aquesta situació ja va passar el 2018 quan el Parlament havia d'investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.

  • "Allò que avui escandalitza a molts, ho aplaudien el 2018 quan el TC no ens deixava fer política al Parlament. Alguns aplaudien i altres obeïen.

A partir d'ara: El PSOE al·lega que l'adopció d'una mesura cautelaríssima respecte d'un procediment legislatiu en curs al Congrés no està justificada perquè, com no ha conclòs i la tramitació continuarà, no existeixen els "perjudicis de difícil reparació" que la justificarien.

  • Un cop aprovada, el TC podrà pronunciar-se en un eventual recurs d'inconstitucionalitat sobre el fons de la reforma i el procediment seguit, sosté el PSOE.