Política
Carles Puigdemont, expresident a l'exili
Foto: Carles Puigdemont, expresident a l'exili | Europa Press
Exili

La justícia europea dictarà sentència al gener sobre l'euroordre de Puigdemont

Carles Puigdemont, expresident a l'exili
Foto: Carles Puigdemont, expresident a l'exili | Europa Press

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sentenciarà el 31 de gener sobre les preguntes prejudicials plantejades pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre l'euroordre contra l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont.

En profunditat: El tribunal amb seu a Luxemburg publicarà la sentència més de sis mesos després que l'advocat general emetés la seva opinió no vinculant per respondre als dubtes plantejats per Llarena sobre els motius de Bèlgica per rebutjar les euroordres.

  • El magistrat, en la seva opinió no vinculant, va considerar que cal demostrar que hi ha "deficiències sistèmiques o generalitzades" en el sistema judicial de l'Estat per rebutjar les euroordres contra els líders independentistes reclamats per l'1-O.

D'on venim? Llarena va dirigir l'afer al tribunal amb seu a Luxemburg el març del 2021 després que la justícia belga rebutgés lliurar les autoritats espanyoles l'exconseller Lluis Puig per considerar que el tribunal competent per reclamar-ne l'extradició hauria de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i que si fossin extradits a Espanya podrien posar-se en risc drets fonamentals com la presumpció d'innocència.

Què diuen? L'advocat Gonzalo Boye ha descartat les extradicions de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Ho va fer després de les dues vistes davant el tribunal de Luxemburg. "En cap cas hi haurà extradició", va assegurar.

Categoria: Política