Política
President de la Generalitat
Foto: President de la Generalitat | Europa Press
Pressupostos Generalitat

El Govern posa l'última marxa per portar els comptes al Parlament abans de Cap d'Any

President de la Generalitat
Foto: President de la Generalitat | Europa Press

El Govern ha donat per acabades aquest dijous les reunions sectorials amb PSC i Junts. És per això que l'executiu ha posat l'última marxa per encetar l'última etapa de la negociació dels pressupostos per portar-los al Parlament abans de finals d'any.

D'on venim? L'equip negociador de Presidència i Economia es van reunir ahir a primera hora de la tarda amb Junts, i després amb els socialistes. Amb aquestes dues trobades, el Govern clou la primera fase més tècnica.

Situació actual: Avui el Govern engegarà una segona etapa de tancament, per enllestir propostes i documents. Es tracta de la mateixa metodologia que ja va dur a terme amb En Comú Podem, amb qui ja ha tancat el pacte.

D'altra banda: L'antic soci del Govern veu amb "sorpresa" que l'executiu de Pere Aragonès tanqui abans un acord pels pressupostos amb els comuns que amb ells. En declaracions a 8TV i TV3, el portaveu de Junts, Josep Rius, ha mostrat la seva sorpresa entre l'entesa del Govern amb En Comú Podem. 

  • "Ens ha sorprès l'acord perquè el president Pere Aragonès va dir que el soci prioritari era Junts".

Què diuen? A l'altre costat hi ha els socialistes, que aquest dijous han avisat al president Aragonès que esmenaran a la totalitat els pressupostos si els entra al Parlament sense acord. 

  • La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha recriminat a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que hagi dit a través dels mitjans que "rebutja els tres projectes" que reclamen els socialistes. 
  • Els tres temes on se centra el PSC són el Hard Rock, l'ampliació del Prat i la Ronda del Vallès (B-40). 

A partir d'ara: Els republicans necessiten el suport del PSC o de Junts. I els socialistes semblen tenir molt clara la seva posició: Insisteixen que la negociació està "verda". 

  • El partit de Salvador Illa no està disposat a cedir davant les pressions d'ERC per tancar l'acord, després que comuns hagi anunciat un acord amb els republicans.
  • Per l'altra banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha afirmat que la negociació de pressupostos amb PSC està "ben encarrilada".

A més: Jaume Collboni, primer tinent d'alcaldia socialista de l'ajuntament de Barcelona, ha demanat a Esquerra que aprovi els pressupostos de Barcelona per facilitar que el PSC voti els de la Generalitat.