Política
Manifestació en contra de l'eutanàsia davant del Congrés dels Diputats, Madrid
Foto: Manifestació en contra de l'eutanàsia davant del Congrés dels Diputats, Madrid | Eduardo Parra / Europa Press
Tribunals

Les altres lleis sobre les quals encara ha de decidir un Constitucional sense renovar

Manifestació en contra de l'eutanàsia davant del Congrés dels Diputats, Madrid
Foto: Manifestació en contra de l'eutanàsia davant del Congrés dels Diputats, Madrid | Eduardo Parra / Europa Press

El Tribunal Constitucional es troba en un bloqueig eternitzat sense resolució prevista a curt termini. Òrgan que vetlla per la constitucionalitat de les lleis i que ha de decidir sobre algunes lleis socials de gran importància a instàncies del Partit Popular (PP), malgrat tenir el mandat caducat. 

Per què és important? Els jutges del TC estan al centre del debat polític i judicial aquests dies, després que el PP hagi recorregut a la Justícia la reforma del Codi Penal pactada entre ERC i el PSOE, sobre la qual decidirà dilluns. Però aquesta carpeta no és l'única que tenen pendent.

Context: Al si del Consell General del Poder Judicial, també caducat, 8 dels 19 vocals bloquegen la renovació del Constitucional. A més, populars i socialistes van trencar negociacions per la renovació del mateix CGPJ.

Al detall: A banda de la reforma del Codi Penal, el Constitucional ha de dedicir també sobre...

  • La reforma laboral. El grup popular va presentar al febrer d'aquest any un recurs d'empara per un "atropellament democràtic", que és com van titllar que el Congrés dels Diputats permetés l'aprovació de la llei amb el decisiu vot a favor i erroni del diputat del PP Pablo Casado.
  • L'avortament. 12 anys després, el TC ha de pronunciar-se encara sobre el recurs del PP sobre l'avortament. Els populars van recórrer a la Justícia el 2010 la llei aprovada pel govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero. La falta de consens en el tribunal motiva aquest retard, denunciat pel partit al Tribunal Europeu dels Drets Humans.
  • L'eutanàsia. El juny de l'any passat, els populars van fer el mateix amb la llei de l'eutanàsia, tot assegurant que atempta contra el dret a la vida, mateix motiu que van esgrimir en el recurs contra l'avortament.

Què diuen? Pedro Sánchez, president del govern espanyol, en un acte a València aquest 17 de setembre, ha instat als jutges del Tribunal Constitucional  a no decidir sobre aquestes lleis "cabdals" abans de fer efectiva la seva renovació.

  • "Els magistrats del TC prenen decisions molt importants per al país i ara tenen sobre la taula recursos del PP a lleis tan cabdals com la reforma laboral, la d'interrupció voluntària de l'embaràs o la d'eutanàsia", ha recordat Sánchez.
  • "Crec raonable, per tant, que prenguin aquestes decisions amb plena legitimitat i no amb un mandat caducat com tenen avui", ha insistit el president espanyol, que ha tornat a carregar les tintes contra l'actual líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, també s'hi ha referit aquest dissabte a la reforma del Codi Penal que el Constitucional ha de debatre a instàncies del PP.

  • Junqueras ha acusat a la dreta de fer servir els jutges per impedir que "l'esquerra transformi la realitat". A parer seu, volen que siguin com una "tercera cambra legislativa que corregeix, canvia, transforma, veta i impedeix la voluntat popular".

La secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha titllat d'estratègia "colpista" la que segueix el PP.

  • "La dreta ha abandonat el marc legal i conspira contra la democràcia", segons Belarra, qui ha responsabilitzat al PSOE de "permetre a les dretes bloquejar" els esmentats òrgans.

Mentrestant: Els vocals conservadors del CGPJ veuen "irresponsables" les declaracions de Sánchez en què ha manifestat que "la dreta política i judicial han volgut atropellar la democràcia". En una declaració institucional, han criticat que aquestes declaracions es van produir després de les realitzades per portaveus parlamentaris, en què "es van abocar grolleres desqualificacions sobre el Tribunal Constitucional i el Poder Judicial".

Per acabar: El PP vol impedir que el Senat voti la reforma del Codi Penal per donar temps al TC.