Política
El president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano
Foto: El president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano | Isabel Infantes / Europa Press
Judicializació

El TC admet a tràmit el recurs del PP contra la reforma del Codi Penal

Actualitzat: Dilluns, 19 de desembre de 2022. 20:00
El president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano
Foto: El president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano | Isabel Infantes / Europa Press

El Tribunal Constitucional (TC) admet a tràmit el recurs del PP contra la reforma del Codi Penal i ha de decidir si suspèn la reforma judicial impulsada pel govern espanyol.

Per què és important? La política i la justícia espanyola giren entorn de la decisió que pugui prendre el tribunal sobre una reforma del Codi Penal que inclou la renovació del mateix òrgan, caducat i bloquejat. El Congrés va aprovar la reforma (que també inclou l'eliminació de la sedició i l'ampliació dels desordres públics), però el PP va recórrer al Constitucional per intentar evitar que el Senat la voti aquesta setmana.

Què sabem? Han acordat admetre a tràmit el recurs per sis vots a cinc. El sector conservador ha imposat la seva majoria en aquesta primera votació després de cinc hores de debat, i el TC aborda ara la qüestió nuclear del ple: les mesures cautelaríssimes reclamades pel PP que, entre altres, demanen la suspensió immediata del debat i votació de la llei al Senat.

  • Els magistrats també han rebutjat per sis vots a cinc les recusacions del PSOE i Podem contra el president del TC, Pedro González-Trevijano, i el també conservador Antonio Narváez.

En profunditat: Els magistrats conservadors han obert la porta al recurs del PP i han marcat un ordre de deliberacions que afavoreix els interessos del partit d'Alberto Núñez Feijóo.

  • Primer han acordat per set vots a cinc traspassar la qüestió de la Secció Segona al Ple. Això és important perquè a la Secció Segona la majoria és progressista (empat de tres progressistes, tres conservadors i el vot de qualitat del president progressista Antonio Xiol), mentre que al ple la majoria és conservadora.
  • El segon punt era l'admissió a tràmit, i el tercer –que ara es debat- són les mesures que reclamen els populars, és a dir, la suspensió de la tramitació de la llei.

Context: Des de les 10 del matí els magistrats s'han reunit en un ambient de màxima tensió, després que el propi tribunal ajornés a avui la decisió.

Previsions: Si el tribunal suspèn la reforma judicial, obrirà moltes incognites. Tanmateix, el Senat tindria la possibilitat de mantenir el debat i votació de dijous que ve –fet que els suposaria un enfrontament directe amb el TC-; suspendre el conjunt de la tramitació de la reforma a l'espera d'una decisió definitiva del TC, o introduir esmenes al text de la reforma del Codi Penal per eliminar les parts que fan referència a la reforma judicial suspesa.