Política
Tribunal Constitucional
Foto: Tribunal Constitucional | EFE
Judicialització

El TC paralitza la tramitació de la reforma judicial del govern de Sánchez

Tribunal Constitucional
Foto: Tribunal Constitucional | EFE

El Tribunal Constitucional (TC) ha acordat aquest dilluns per sis vots a cinc admetre les mesures cautelaríssimes que demanava el PP i suspendre la tramitació de la reforma judicial que forma part de la del Codi Penal. 

Per què és important? Per primera vegada en 40 anys el tribunal de garanties suspèn un debat parlamentari.

Què sabem? La decisió –adoptada amb els vots de la majoria conservadora- suposa la paralització del tràmit de la reforma al Senat, on estava previst que es votés aquest dijous.

  • El Constitucional consuma d'aquesta manera el xoc frontal amb el poder legislatiu fruit d'un recurs dels populars per evitar un canvi en el sistema d'elecció dels magistrats del mateix TC que, de retruc, suposaria una nova majoria progressista al TC.
  • El secretari del ple del Tribunal Constitucional ha notificat la resolució al Senat. 

A més: El TC ha emès una nota informativa on explica la decisió. Assegura que els magistrats entenen que la suposada vulneració de drets fonamentals que denuncia el PP "no està mancada de versemblança".

  • També apunta que han actuat d'acord amb la doctrina constitucional que marca que les esmenes introduïdes a una llei han de mantenir una "relació d'homogeneïtat" amb el contingut de la norma.

En detall: La mateixa nota informativa del TC ja avança que els magistrats del sector progressista –Juan Antonio Xiol, Cándido Conde-Pumpido, Ramón Sáez Valcárcel, Maria Luisa Balaguer i Immaculada Montalbán "han anunciat la seva intenció de formular un vot particular".

Context: Els magistrats conservadors s'han imposat en una votació després de nou hores de deliberacions.

  • Al llarg del matí han obert la porta al recurs del PP i han marcat un ordre de deliberacions que afavoria els interessos del partit d'Alberto Núñez Feijóo.
  • Primer han acordat per set vots a cinc traspassar la qüestió de la Secció Segona –on hi ha majoria progressista- al Ple –de majoria conservadora- i després han acordat per sis vots a cinc admetre a tràmit l'escrit.
  • També han rebutjat a la pràctica les recusacions que el PSOE i Podem havien plantejat contra el president del TC, Pedro González-Trevijano, i contra el també conservador Antonio Narváez. 

Seguidament, la suspensió de la tramitació de la reforma judicial obre incògnites sobre la del conjunt del Codi Penal, que inclou la derogació del delicte de sedició i la reforma de la malversació.

  • El Senat té previst celebrar aquest dimarts a les 9 del matí la ponència de la comissió de Justícia i posteriorment, a les 9.15, la mateixa comissió de Justícia on s'havia d'abordar la reforma.
  • La previsió era sotmetre-la al ple el dijous per activar ja el nou sistema d'elecció de magistrats.

Per últim: El Senat té ara diverses opcions. El portaveu de Podem, Pablo Echenique, ha demanat que en cas que el TC suspengués la norma –com ha passat- la cambra alta mantingui igualment el debat i votació de dijous que ve, fet que els suposaria un enfrontament directe amb el TC.

  • També podria suspendre el conjunt de la tramitació de la reforma a l'espera d'una decisió definitiva del TC, o introduir esmenes al text de la reforma del Codi Penal per eliminar les parts que fan referència a la reforma judicial suspesa.

Què diuen? El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha celebrat  la decisió del Tribunal Constitucional (TC). Segons Feijóo, fruit d'aquesta decisió "la nostra democràcia surt enfortida". 

  • El president del Govern, Pere Aragonès, ha acusat la "dreta espanyolista" de segrestar les institucions després que el Tribunal Constitucional hagi decidit suspendre la reforma del Codi Penal en la part que afecta a la seva renovació. 
  • El líder de Vox, Santiago Abascal, ha opinat a Twitter que la decisió del Tribunal Constitucional d'aturar la votació de la reforma judicial que afecta la seva composició "hauria d'aturar, de moment, l'assalt de Sánchez". "No hi ha res guanyat" afirma.
  • La secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha afirmat  que "la dreta política, mediàtica i judicial consuma un cop sense precedents a la democràcia", diu, i "toca demostrar que els i les demòcrates som més".
  • El líder de JxCat, Jordi Turull ha afirmat que a Espanya hi ha "democràcia nivell 0". 
  • El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha comparegut aquest dilluns a la nit a La Moncloa per afirmar, en primer lloc, que la resolució del TC "s'ha d'acatar", malgrat que el govern espanyol no comparteix ni el procediment que ha seguit ni el fons de la decisió.