Política
Senat
Foto: Senat | ACN
Tribunal Constitucional

El Senat tira endavant la votació de la sedició i malversació

Senat
Foto: Senat | ACN

El Senat acata la decisió del Tribunal Constitucional (TC) i separarà del text les parts que fan referència a la reforma judicial, suspesa pel tribunal. 

Per què és important? El Constitucional ha acordat aquest dilluns, per sis vots a favor i cinc en contra, admetre les mesures cautelaríssimes que demanava el PP i suspendre la tramitació de la reforma judicial, que permetria renovar el TC i que està bloquejant el mateix tribunal, actualment de majoria conservadora.

Situació actual: La Mesa del Senat ha acordat aquest dimarts en una reunió extraordinària acatar la decisió del Tribunal Constitucional (TC) i habilitar la Comissió de Justícia de la cambra alta per modificar el text de la reforma del Codi Penal i separar del text les parts que fan referència a la reforma judicial, suspesa pel TC.

  • En una reunió tensa que ha durat més d'una hora, la Mesa també ha acordat personar-se en el procés al TC conta el recurs del PP.
  • Ara és el torn de la Comissió de Justícia del Congrés, que haurà de fer efectiva aquesta modificació.

Al detall: La Mesa de la cambra alta ha aprovat per quatre vots a favor, tres del PSOE i un del PNB, i tres en contra, del PP, un acord de tres punts. 

  1. El Senat es personarà i demanarà ser part del recurs presentat pel PP contra la reforma judicial.
  2. Continuarà la tramitació de la reforma del Codi Penal "amb l'excepció de les disposicions transitòries quarta i cinquena i les disposicions finals primera i segona, apartat quatre, la tramitació de les quals ha quedat suspesa cautelarment pel TC".
    • D'aquesta manera, la Mesa estableix que s'elimina del text de la reforma la part afectada per la suspensió del Tribunal Constitucional, és a dir, el canvi de majories al CGPJ per elegir els jutges del mateix TC i la supressió del poder dels magistrats del Constitucional per decidir, o no, la idoneïtat dels nous magistrats designats.
  3. Es comunicarà aquest acord al Tribunal Constitucional, a la Comissió de Justícia, als grups parlamentaris del Senat i també al Congrés dels Diputats.

Previsions: Aquest dijous s'hauria de votar al Senat la part de la reforma del Codi Penal que fa referència als delictes de sedició i malversació.