Política
Edifici del Tribunal Constitucional
Foto: Edifici del Tribunal Constitucional | Europa Press
Tribunal Constitucional

El TC es torna a blindar i no permetrà la seva renovació

Edifici del Tribunal Constitucional
Foto: Edifici del Tribunal Constitucional | Europa Press

El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat les al·legacions presentades pel Senat contra la suspensió de la reforma judicial. 

Per què és important? El Constitucional manté la suspensió cautelar contra la reforma judicial que va ordenar dilluns a petició del PP. Els membres conservadors del tribunal s'estarien blindant per no permetre la seva renovació. 

D'on venim: El Senat havia presentat aquest dimecres al·legacions davant del bloqueig del TC i el president del tribunal va convocar un ple extraordinari per valorar els arguments de la cambra alta. 

Situació actual: Finalment, el TC s'ha tornat a blindar i ha rebutjat les propostes del Senat. D'aquesta manera continua bloquejada la reforma de PSOE i Unidas Podemos que intentava renovar el mode d'elecció dels cinc vocals del TC, ara amb el mandat caducat des de fa mesos. 

Al detall: A l'escrit que va presentar el Senat, sol·licitava impugnar la mesura cautelaríssima adoptada pel TC. 

  • El Senat demanava al Constitucional que resolgués la seva petició abans del ple d'aquest dijous que debatrà i votarà la proposició de llei orgànica de reforma del Codi Penal retallada pel TC.
  • Segons fonts del Constitucional, els magistrats Juan Antonio Xiol, Cándido Conde-Pumpido, Ramón Sáez, María Luisa Balaguer i Immaculada Montalbán han anunciat la intenció de formular vot particular.

Previsions: Davant del bloqueig de l'alt tribunal, el govern espanyol s'ha vist obligat a canviar la seva estratègia per renovar-lo i presentarà una proposició de llei que inclogui les dues esmenes de la reforma del Codi Penal que ha vetat el mateix tribunal.

  • Avui s'espera que el Senat aprovi la reforma del Codi Penal sense les esmenes que bloqueja el TC: sí que s'espera que tiri endavant la reforma del delicte de malversació i la derogació del delicte de sedició.