Política
Senat
Foto: Senat | ACN
Codi Penal

El Senat aprova la derogació de la sedició i la reforma de la malversació

Senat
Foto: Senat | ACN

El Senat ha aprovat definitivament aquest dijous la proposició de llei orgànica que elimina el delicte de sedició i modifica el de desordres públics i malversació.

Per què és important? La modificació del Codi Penal és un dels passos que van acordar el govern espanyol i Esquerra per avançar en la desjudicialització. 

Al detall: La iniciativa registrada per PSOE i Unides Podem acordada amb ERC ha rebut 140 vots a favor, 118 en contra i 3 abstencions.

  • El PP així com Junts, Vox, UPN i Cs han defensat les seves esmenes a la totalitat contra el text, que no han prosperat.

Visió global: El ple de la cambra alta ha estat marcat per la intervenció del Tribunal Constitucional (TC), que ha obligat a retallar el text de la proposició de llei per la suspensió de les dues esmenes que s'hi van introduir al Congrés per desbloquejar la renovació del mateix TC.

  • El text final que es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat no inclou aquesta part després que el Constitucional ratifiqués ahir dimecres a la nit la decisió de paralitzar-les.

En profunditat: El senador de Junts Josep Maria Cervera ha remarcat que el seu partit "no avala la criminalització del procés" i ha denunciat que la reforma implica "considerar el referèndum i els seus actes preparatius com a delictes punibles" així com "ampliar la criminalització de conductes democràtiques" amb la reformulació dels desordres públics.

  • La portaveu d'ERC a la cambra alta, Mirella Cortès, ha respost a Junts que "la manca d'acompanyament d'una part significativa de l'independentisme" en la negociació empresa per ERC amb el govern espanyol "no reforça la posició negociadora de Catalunya".