Política
Alberto Núñez Feijóo, president del PP
Foto: Alberto Núñez Feijóo, president del PP | Mariona Puig / ACN
Crisi institucional

Feijóo nega cap crisi al Constitucional i ho redueix a "un comportament normal"

Alberto Núñez Feijóo, president del PP
Foto: Alberto Núñez Feijóo, president del PP | Mariona Puig / ACN

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha negat aquest dissabte 24 de desembre que hi hagi cap crisi al Tribunal Constitucional (TC).

Per què és important? Encara porta cua la greu crisi institucional després que els jutges hagin frustrat l'intent del govern espanyol (i que va aprovar el Congrés) de reformar el Codi Penal per facilitar la renovació dels dos mandats caducats del Tribunal Constitucional.

Context: Ho ha dit en una entrevista a 'El Periódico' i en referència a l'episodi que aquesta setmana ha protagonitzat l'òrgan judicial quan va rebutjar les al·legacions que es van presentar al Senat contra la suspensió cautelar de la reforma judicial, ordenada a petició del PP.

Què ha dit? El president dels populars ha assegurat que es tracta d'"un comportament normal de les institucions". 

  • "És la primera vegada en 200 anys que es deroga un delicte de sedició i és la primera vegada que es rebaixen penes per malversació de fons públics. I tot això s'havia d'embolicar amb una espècie de crisi institucional que no existeix".
  • Feijóo creu que ha estat "una molt bona setmana" perquè s'ha demostrat que l'Estat de Dret "segueix funcionant".
  • Ha defensat que va intentar pactar amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez: "Jo li vaig proposar a Sánchez negociar el Codi Penal i la resposta va ser 'no".
  • El president dels populars ha defensat que amb els canvis de la sedició i la malversació, "Sánchez ha deixat de governar fa temps i ara es dedica a resistir al Govern". 

Fins i tot: Feijóo diu en l'entrevista que prefereix els indults a la modificació del Codi Penal.

  • "Tu pots indultar a una persona i no desapareix el delicte que ha comès. Però ara ja no. Ara es tracta de dir que allò que ha fet ja no és un delicte", ha assenyalat.

D'altra banda: El govern espanyol s'ha vist obligat a canviar la seva estratègia per renovar el Tribunal Constitucional (TC) i presentarà una proposició de llei que inclogui les dues esmenes de la reforma del Codi Penal que ha vetat el propi tribunal.

Tanmateix: Tot plegat no ha afectat la derogació de la sedició i la reforma de la malversació, aprovades pel Senat.