Política
Rufián (ERC), Feijóo (PP) i Sánchez (PSOE)
Foto: Rufián (ERC), Feijóo (PP) i Sánchez (PSOE) | Europa Press / Principal
Monarquia i política

La irònica foto-resposta de Rufián, PP, PSOE… les reaccions al discurs de Felip VI

Actualitzat: Diumenge, 25 de desembre de 2022. 13:48
Rufián (ERC), Feijóo (PP) i Sánchez (PSOE)
Foto: Rufián (ERC), Feijóo (PP) i Sánchez (PSOE) | Europa Press / Principal

Felip VI ha pronunciat el seu discurs de Nadal i, com cada any, ha aixecat una allau de reaccions favorables i contràries, algunes més punyents i gràfiques que d’altres. Enguany, ha llançat un retret al PSOE i al PP, de forma indirecta.

Per què és important? El monarca s’ha referit als ciutadans espanyols en un moment extremadament complex, marcat per la greu crisi institucional en la qual es troba Espanya davant el bloqueig de la cúpula l’aparell judicial i les picabaralles entre PSOE i PP. Per això, hi havia incertesa sobre el component polític que tindria el discurs.

Què ha dit? En el seu habitual missatge televisat, Felip VI ha llançat un retret als partits de Pedro Sánchez i d’Alberto Núñez Feijóo, i es podria entendre que també als jutges; això sí, sense esmentar ningú directament.

  • Ha fet una crida a "enfortir" les institucions espanyoles perquè protegeixin els ciutadans, serveixin "l'interès general" i respectin la Constitució. "És un propòsit diari amb el qual les institucions hem d'estar sempre compromesos", ha dit.
  • També ha alertat sobre els "riscos" d'una societat dividida per a la convivència i les institucions de l'Estat. Per això, ha apel·lat a la "responsabilitat" i ha demanat "reflexionar de manera constructiva".
  • Felip VI ha fixat com a grans reptes la divisió, el "deteriorament de la convivència" i també "l'erosió de les institucions" i ha afirmat que hi ha "gran preocupació i incertesa" en la societat espanyola.

Les reaccions:

  • Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, ha ironitzat sobre la figura del monarca, penjant una foto en blanc i negre a Twitter. En ella apareix un petit Felip VI acompanyat del dictador Francisco Franco.
    • "No s'han d'oblidar els nostres orígens", ha rematat.
  • Per la seva banda, el PSOE ha aplaudit en un apunt de Twitter el discurs del monarca.
    • “Tenim un cap d’Estat conscient dels desafiaments del país, europeista i coneixedor que només des de la unitat, el respecte a la Constitució i la integritat de les institucions en temps difícils, Espanya pot avançar.
  • Quant al PP, el president Alberto Núñez Feijóo ha assegurat que comparteix el “gran discurs” de Felip VI “en defensa del llegat de la Transició”.
    • “Confiem en Espanya i en el futur que podem construir plegats”, en paraules del popular a Twitter.
  • Podemos considera "decebedor" un discurs reial que no va fer menció al periple judicial de l'anterior monarca. El diputat al Congrés Rafa Mayoral ha retret també a "alguns sectors progressistes" que reclamin que el rei prengui part en la crisi institucional actual, tot remarcant que, des del punt de vista del seu partit, la institució monàrquica no té "legitimitat democràtica".
  • El líder de Más País, Íñigo Errejón, ha criticat el monarca tot assegurant que “parlar de polarització” davant del “segrest de les institucions” suposa “escollir”.
  • Per acabar, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, creu que el missatge de Felip VI “ha estat a l’alçada de la gravetat del moment que viu Espanya”. I també ha dit que les solucions indicades pel mateix, “la unitat, la convivència i unes institucions fortes”, són “encertades”.

A més: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que el tradicional discurs del monarca durant la nit de Nadal no ha aportat "cap novetat" i ha reivindicat, durant l'homenatge a la tomba de Macià, els "valors republicans". "La monarquia no és cap exemple de rectitud ni d'integritat institucional, ni tampoc l'arquitectura institucional del règim del 78", ha afirmat.

Per acabar: El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat recentment les al·legacions presentades pel Senat contra la suspensió de la reforma judicial.