Política
Pere Aragonès en el missatge institucional de Sant Esteve
Foto: Pere Aragonès en el missatge institucional de Sant Esteve | Presidència
Discurs de Sant Esteve

Aragonès fa balanç del 2022 amb els pressupostos en l'aire

Pere Aragonès en el missatge institucional de Sant Esteve
Foto: Pere Aragonès en el missatge institucional de Sant Esteve | Presidència

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assenyalat aquest vespre en el missatge institucional de Nadal que “Catalunya ha de poder tornar a exercir el dret a decidir", quan "totes les parts s’hi sentin incloses i tothom accepti el resultat”, ha apuntat.

Per què és important? El govern encara els últims dies de l'any sense els pressupostos aprovats. 

  • El 2022 ha estat l'any del trencament entre ERC i Junts al Palau de la Generalitat, així com, en les darreres setmanes, de la reforma dels delictes de sedició i malversació.

En context: Aragonès s'ha adreçat a la ciutadania des de la Biblioteca Nacional de Catalunya la nit de Sant Esteve.

D'on venim? Fent un repàs del 2022, el president ha subratllat que “avui és evident que el diàleg i la negociació per resoldre el conflicte polític amb l’Estat comença a aportar els seus fruits”.

  • Recalca que “el delicte de sedició pel qual van ser condemnats els presos i les preses polítiques ja no existeix” i, de l’altra, perquè “s’han limitat bona part dels aspectes de la malversació” que permetien perseguir l’organització del referèndum de l’1-O.
  • “Aquests passos endavant milloren la situació del conjunt de represaliats i represaliades per l’1 d’octubre – ha remarcat- i, sobretot, són un pas imprescindible per avançar cap a aconseguir els efectes de l’amnistia que permetin posar fi definitivament a tota forma de repressió”.

Tot i això: Malgrat aquests avenços en la resolució del conflicte, Aragonès ha apuntat la necessitat de “trobar una solució a l’origen del conflicte polític” i ha apel·lat a la “responsabilitat” de totes les parts implicades.

Els pressupostos: Per últim, el president ha demanat que tothom estigui “a l’alçada” i faci “possible l’aprovació del nou pressupost de la Generalitat”.

  • “El gruix de la feina està feta, només cal voluntat política per fer-ho possible, per això demano als grups parlamentaris amb qui encara no ha estat possible arribar a un acord responsabilitat envers la ciutadania i que no demorin més la seva decisió”, ha insistit.

Cap a on anem? Segons Aragonès, el 2023 “ha de ser l’any de donar forma a la proposta catalana d’Acord de Claredat” per tal que ofereixi “tota la força i legitimitat interna per ser defensat davant de l’Estat com una proposta de país”.