Política
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez (PSOE)
Foto: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez (PSOE) | Europa Press
Crisi institucional

Sánchez afluixa amb la reforma judicial gràcies a l'acord del CGPJ

Actualitzat: Dimarts, 27 de desembre de 2022. 17:49
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez (PSOE)
Foto: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez (PSOE) | Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha suavitzat el to en el conflicte per renovar la cúpula de l'aparell judicial espanyol i ha tret ferro a la proposició de llei amb la qual pretenia reformar el sistema de renovació.

Per què és important? El pols entre el PSOE i el PP ha introduït Espanya en una greu crisi institucional. El PP i el Tribunal Constitucional (TC) han frustrat l'intent del govern espanyol de renovar aquest mateix òrgan, amb el mandat de dos jutges caducat.

En profunditat: El president del govern espanyol ha comparegut el matí d'aquest 27 de desembre, hores abans de la reunió del Consell General del Poder Judicial en què s'ha acordat la renovació del TC.

  • Ha confiat que els membres del CGPJ assolissin un acord per elegir els seus dos candidats a substituir els dos vocals del Tribunal Constitucional (TC) que tenen el mandat caducat.
  • També ha parlat en condicional en considerar que la crisi oberta podria justificar reformar el sistema d'elecció. Així, ha obert la porta que aquesta reforma, que es va introduir via esmena en la proposició de llei per la qual se suprimia el delicte de sedició i que va vetar cautelarment el TC, no sigui de nou presentada com a proposició de llei de forma urgent.

Què ha dit?

  • En cas d'acord per part del CGPJ (com així ha passat)Sánchez ha assegurat que la urgència per presentar una proposició de llei que reformi el sistema i les majories necessàries per a aquests nomenaments "no seria la mateixa".
  • També ha dit que el bloqueig judicial succeït "potser justificaria fer algunes reformes que impedeixi que en el futur es puguin produir".
  • En tot cas, ha assegurat que els fets són "inèdits en democràcia" i ha recordat que ja li van donar una data límit al CGPJ per elegir els seus dos noms i que va vèncer al setembre.
  • "Aquests bloquejos erosionen les institucions i dificulten el correcte funcionament de la democràcia en un òrgan tan important com el Consell General del Poder Judicial", ha explicat.
  • Contra el PP, ha incidit que "si alguna cosa ha quedat clara al llarg d'aquests anys, és que quan el PP està en l'oposició es produeixen bloquejos". 

A partir d'ara: El Tribunal Constitucional tindrà majoria progressista. L'elecció dels dos candidats proposats pels conservadors així ho permetrà, ja que un dels dos candidats, María Luisa Segoviano, és de perfil progressista; ha estat la carta dels conservadors perquè els progressistes deixessin d'insistir amb José Manuel Bandrés, considerat proper al govern espanyol.