Política
El Tribunal Constitucional, a Madrid
Foto: El Tribunal Constitucional, a Madrid | Europa Press
Crisi judicial

El CGPJ acorda la renovació del Constitucional, que tindrà majoria progressista

Actualitzat: Dimarts, 27 de desembre de 2022. 18:09
El Tribunal Constitucional, a Madrid
Foto: El Tribunal Constitucional, a Madrid | Europa Press

Els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han escollit aquest dimarts 27 de desembre en la seva segona votació als dos magistrats que els correspon designar al Tribunal Constitucional (TC). Així, la màxima autoritat judicial d'Espanya dona via lliure a renovar el TC.

Per què és important? Aquest acord permet posar punt final a la greu crisi institucional que ha travessat Espanya arran del pols entre el PSOE i el PP per renovar el Constitucional.

Què sabem?

  • Han estat elegits per unanimitat el magistrat del Tribunal Suprem (TS) César Tolosa i la magistrada jubilada del mateix tribunal María Luisa Segoviano. Ambdós han estat proposats per l'ala conservadora de l'òrgan de govern dels jutges.
  • Tanmateix, aquesta darrera és progressista: ha estat la carta que han fet servir els conservadors perquè els progressistes deixessin d'insistir amb José Manuel Bandrés, magistrat del Tribunal Suprem considerat molt proper al govern espanyol.
  • Segons ha informat el CGPJ, en el moment de la votació cinc vocals de l'ala progressista --Mar Cabrejas, Álvaro Cuesta, Clara Martínez de Careaga, Pilar Sepúlveda i Concepción Sáez-- van manifestar que renunciaven a Bandrés "per sentit institucional".
  • Tot i que el sector progressista va insistir com el nombre de Bandrés per a aquesta segona votació, a última hora ha desistit i ha acceptat avalar Tolosa i Segoviano. Així, els 18 vocals han acordat per unanimitat donar suport a tots dos

A la pràctica: D'aquesta forma, el Tribunal Constitucional passarà a tenir majoria conservadora per passar a ser progressista, ja que la candidata progressista escollida pel CGPJ se sumarà als dos candidats escollits pel govern espanyol, que també ho són (l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo i l'exidrectora general del Ministeri de Presidència, Laura Díez). Just quan l'executiu s'ho juga tot amb el final de la legislatura, amb moltes lleis socials pendents de revisió.

Què diuen? El govern espanyol ha celebrat que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) hagi nomenat els dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que li pertocava designar feia mesos.

  • "Tot i el retard i el bloqueig provocat pel PP, avui el CGPJ ha complert les seves obligacions, la Llei i la Constitució", han afirmat fonts de l'executiu, que han valorat "molt positivament" la designació de César Tolosa i María Luisa Segoviano, un de sensibilitat conservadora i l'altra progressista. 

D'on venim? Fins ara, l'equilibri de forces en el CGPJ --amb 8 vocals progressistes i 10 conservadors-- havia fet impossible l'acord. En la votació del 20 de desembre, els dos nominats pel sector majoritari, Tolosa i Pablo Lucas, van obtenir 10 vots, mentre que Bandrés en va aconseguir 7, perquè Enrique Lucas es va abstenir.

    • Per a la fumata blanca eren necessaris 11 síes, una cosa que fins ara no havia estat possible perquè els vocals havien votat en bloc i cap no s'havia despenjat per canviar l'equilibri. Les regles vigents imposen una majoria de tres cinquens per enviar candidats al Constitucional i permeten que cadascun dels 18 vocals que actualment formen el CGPJ proposi i voti dos aspirants.