Política
Entrada de l'edifici del Tribunal Constitucional
Foto: Entrada de l'edifici del Tribunal Constitucional | Europa Press
Tribunal Constitucional

Llum verda als nous magistrats del TC amb majoria progressista

Entrada de l'edifici del Tribunal Constitucional
Foto: Entrada de l'edifici del Tribunal Constitucional | Europa Press

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha avalat els quatre candidats proposats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el govern espanyol. 

Per què és important? El TC passarà a tenir majoria progressista, després d'anys amb més representació conservadora i afina al PP. 

Situació actual: El TC ha donat llum verda per unanimitat a César Tolosa i María Luisa Segoviano, designats pel Poder Judicial, i a Juan Carlos Campo i a Laura Díez, nomenats per l'executiu espanyol.

En detall: La verificació de la idoneïtat feta aquest dijous és un tràmit que consisteix en la comprovació que els candidats compleixen amb el que fixa la llei que regula el TC.

  • L'article 18 diu que els membres de l'òrgan hauran de ser designats entre "ciutadans espanyols que siguin magistrats, fiscals, professors d'universitat, funcionaris públics o advocats, tots ells juristes de reconeguda competència amb més de quinze anys d'exercici professional o en actiu en la seva respectiva funció".

Qui és qui: 

  • Juan Carlos Camp, exministre de Justícia.
  • Laura Díez, catedràtica i exalta càrrec de la Moncloa
  • Maria Luisa Segoviano, expresidenta de la sala social del Tribunal Suprem (considerada progressista). 
  • César Tolosa, president de la sala contenciosa-administrativa (de sensibilitat conservadora). 

Previsions: Els quatre nous magistrats del TC hauran de jurar o prometre el càrrec davant de Felip VI i prendre possessió del càrrec al Constitucional. Posteriorment, el Constitucional haurà de triar nou president de l'òrgan.