Política
L'exconseller de Cultura Lluís Puig
Foto: L'exconseller de Cultura Lluís Puig | ACN
Tribunals

El TSJC assumirà la causa contra l'exconseller Puig per les obres de Sixena

L'exconseller de Cultura Lluís Puig
Foto: L'exconseller de Cultura Lluís Puig | ACN

El Tribunal Suprem (TS) ha acordat que sigui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui assumeixi la causa contra l'exconseller Lluís Puig per les obres reclamades per Sixena.

Per què és important? L'exconseller està acusat d'un suposat delicte de desobediència per haver trigat a fer el trasllat de les obres del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) al monestir de Sixena (Osca, Aragó). 

Situació actual: Finalment, serà el TSJC qui s'encarregui del cas i no el TS, tal com demanava un jutjat d'Aragó. 

  • El TS així ho ha dictat perquè entenen que el delicte de desobediència es va produir a Catalunya, i per tant la competència és del tribunal que hi ha al territori, el TSJC. 

El motiu: Els magistrats del Suprem diuen que, en primer lloc, la competència per enjudiciar Puig no és del mateix Suprem, sinó del TSJC. 

  • En segon lloc, ordenen al Jutjat Penal d'Osca que remeti tot el procediment al TSJC. 
  • En tercer lloc, estableixen que un cop arribi tota la documentació al tribunal de Catalunya, serà aquest qui haurà de determinar si assumeix la causa contra el també exconseller Santi Vila. 

D'on venim: Els dos exconsellers estan acusats de desobediència per no haver atès amb celeritat una ordre judicial d'Osca de traslladar obres de Catalunya al Monestir de Sixena.

  • La causa es va obrir el 5 de desembre del 2019 a Osca i el judici s'hauria d'haver celebrat el 4 de maig del 2022, però es va suspendre un cop Puig va esdevenir diputat, i per tant aforat.
  • Puig va ser conseller de Cultura l'any 2017, durant el Govern de la Generalitat de l'expresident Carles Puigdemont. 

En profunditat: Aquest moviment judicial confirma que el Suprem reconeix la condició de diputat de Puig, ja que diu que l'ha de jutjar el TSJC i no un tribunal ordinari. 

  • En conseqüència, declaren la "incompetència" del mateix Suprem i estableixen que el cas correspon al TJSC. El jutjat d'Osca "haurà de remetre-li la causa" i serà el TSJC qui "haurà de resoldre si, per raons de connexitat, resulta o no procedent assumir també el coneixement dels fets que s'atribueix a l'altre acusat, Santi Vila, o si cal acordar l'enjudiciament separat dels dos".