Política
El jutge Cándido Conde-Pumpido
Foto: El jutge Cándido Conde-Pumpido | Europa Press
Tribunal Constitucional

El jutge progressista Conde-Pumpido elegit president del Constitucional

El jutge Cándido Conde-Pumpido
Foto: El jutge Cándido Conde-Pumpido | Europa Press

El magistrat progressista Cándido Conde-Pumpido ha estat elegit president del Tribunal Constitucional. 

Situació actual: Conde-Pumpido ha estat elegit finalment com a president d'un Tribunal Constitucional renovat amb majoria progressista (set magistrats contra quatre). 

  • Els magistrats han escollit al president aquest dimecres, després que el dimarts es reunissin durant més de dues hores i no fossin capaços d'elegir un nom per a la presidència. 

En detall: El nou president ha estat elegit després d'obtenir sis dels onze vots del ple del TC. 

  • Conde-Pumpido s'ha imposat a la candidatura de la també progressista Maria Luisa Balaguer, que ha comptat amb el suport dels quatre magistrats del sector conservador.

Previsions: El nou president té sobre la taula la revisió dels recursos del PP contra lleis emblemàtiques com la de l'eutanàsia i l'avortament. 

  • També haurà de resoldre qüestions com la derogació de la sedició i la reforma de la malversació.

D'on venim: El passat 12 de juny va expirar el mandat d'una tercera part dels magistrats del Constitucional. L'òrgan feia mesos que tenia els càrrecs caducats. 

Qui és? Conde-Pumpido va ser magistrat del Tribunal Suprem des de 1995 fins al 2004, quan el govern de José Luis Rodríguez Zapatero el va nomenar fiscal general de l'Estat, càrrec que va ocupar fins al 2011.

  • Després va retornar al Tribunal Suprem fins al 2017, en què va ser nomenat magistrat del TC a proposta del Senat.
  • Al llarg de la seva trajectòria ha estat portaveu de l'associació Jutges per la Democràcia, entitat de la qual és fundador.

En profunditat: Com a magistrat del TC ha estat coordinador de les sentències dictades en els recursos d'empara dels líders independentistes contra les actuacions i condemnes imposades pel Tribunal Suprem fins que va ser recusat per la defensa de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que va adduir pèrdua d'imparcialitat.

  • A partir d'aquest moment es va abstenir voluntàriament de les causes relacionades amb el procés.