Política
La secretària general d'ERC i l'eurodiputada de Junts
Foto: La secretària general d'ERC i l'eurodiputada de Junts
Exili

Marta Rovira i Clara Ponsatí, porta oberta a tornar sense ingressar a presó

La secretària general d'ERC i l'eurodiputada de Junts
Foto: La secretària general d'ERC i l'eurodiputada de Junts

La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, i l'europarlamentària de Junts Clara Ponsatí tenen la porta oberta per tornar a Catalunya sense ingressar a presó.

Per què és important? Que el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, hagi actualitzat la situació politicojudicial de l'exili, suprimint el delicte de sedició ha aplanat el terreny a Rovira i Ponsatí, que només són reclamades per aquest delicte.

En profunditat: La secretària general d'ERC i l'eurodiputada de Junts es podrien beneficiar amb el canvi en els delictes. Llarena ha acordat que la conducta dels exiliats només es podria castigar amb un delicte de desobediència al no trobar l'encaix amb el nou tipus penal de desordres públics agreujats creat per suprimir el de sedició.

  • La desobediència no comporta penes de presó, sinó inhabilitació. És per això que en el nou auto de Llarena s'especifica que la detenció de Rovira i Ponsatí es farà per prendre'ls declaració pel delicte de desobediència i no trepitjaran la presó.

Què ha dit? Des de Ginebra, Rovira ha assegurat que la supressió de la sedició als exiliats necessita d'"una valoració política, jurídica i personal en profunditat".

  • Ha demanat "prudència" i ha afirmat que no prendrà "decisions de forma precipitada imminent". A més, Esquerra ha traslladat el màxim respecte per les situacions personals dels exiliats: ERC "respectarà totes les decisions personals que se'n derivin".

D'altra banda: La situació de l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, també ha canviat aquest dijous. Llarena ha suprimit la sedició contra Puigdemont, però també contra l'eurodiputat de Junts Toni Comín. 

  • El magistrat ha conclòs que les peticions d'extradició queden "sense efecte" i n'ha cursat de noves. Indicant que l'emissió de noves ordres de detenció "hauran de posposar-se" fins que la justícia europea decideixi sobre el futur dels independentistes.

 

Categoria: Política