Política
El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena
Foto: El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena | Europa Press
Exili

La Fiscalia no convenç Llarena, que rebutja acusar Puigdemont per desordres

El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena
Foto: El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena | Europa Press

El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, no farà cas a la Fiscalia i evita acusar Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per un delicte de desordres públics agreujats, com sí volen els fiscals del procés, una voluntat expressada en una interlocutòria presentada aquest dimarts.

Per què és important? El magistrat que va investigar els fets del procés de 2017 rebutja el criteri dels fiscals i només reclamarà els tres líders independentistes per desobediència i malversació, segons avança aquest dimecres TV3.

D'on venim? La setmana passada, amb l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal que eliminava el delicte de sedició, Llarena va modificar les acusacions contra l'expresident i els exconsellers i va decretar noves ordres de detenció i ingrés a presó pels 3.

  • Els 4 fiscals de la sala penal del Tribunal Suprem expressaven aquest dimarts que els fets de la sentència del procés de 2019 apunta a "fets tumultuaris amb resultat d'alteracions greus de l'ordre públic, dificultats i talls en la circulació, invasió d'instal·lacions i edificis amb afectació greu del funcionament de l'administració de justícia i dels serveis essencials".
  • Pels fiscals, els fets de setembre i octubre del 2017 van ser els que van constituir el delicte de sedició i ara constitueixen el de desordres.

Tot i això, en la interlocutòria de la setmana passada, el jutge Llarena considera que els fets de l'octubre de 2017 no encaixen amb un delicte de desordres públics.

Què diuen els fiscals? Critiquen que s'hagi eliminat la sedició del Codi Penal perquè suposa "eliminar un dels instruments penals de resposta davant d'agressions a l'ordre constitucional i debilitar la seva adequada protecció".

  • Això no obstant, aquests arguments no haurien convençut Llarena.

I la resta d'exiliats? La Fiscalia i el jutge del Suprem mantenen sintonia en els casos de Puig i Rovira, però discrepen amb Ponsatí.

  • Lluís Puig: Llarena l'acusa per malversació agreujada i desobediència.
  • Marta Rovira: Està acusada de desobediència, per tant, esquivaria la presó.
  • Clara Ponsatí: Els fiscals també volien acusar-la de desordres públics agreujats, però Llarena mantindrà la desobediència. Així, com Rovira, evitaria la presó.