Política
L'expresident Carles Puigdemont
Foto: L'expresident Carles Puigdemont | ACN
Exili

L’Advocacia de l’Estat demana que es processi Puigdemont per desordres públics agreujats

L'expresident Carles Puigdemont
Foto: L'expresident Carles Puigdemont | ACN

L’Advocacia de l’Estat ha presentat un recurs contra la interlocutòria del magistrat Pablo Llarena on demana que substitueixi el delicte de sedició pel de desordres públics agreujats previst en el nou Codi Penal en la causa contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la resta d’exiliats. 

Per què és important? L'Advocacia de l'Estat se suma així a la Fiscalia i demana que Llarena reclami Puigdemont també per desordres públics.

Què en sabem? Segons l'Advocacia, la interlocutòria de Llarena “limita indegudament el dret de les acusacions de formular la seva acusació d’acord amb el tipus delictiu que considerin aplicable”, delimitant després les ordres europees de detenció i també les hipotètiques futures declaracions dels processats en cas de produir-se.

  • Considera que el magistrat limita el dret de les acusacions quan descarta el nou tipus delictiu.

Què diuen? Segons l’escrit, Llarena “excedeix els contorns propis de la fase instructora” en “excloure l’aplicació” dels nous tipus penals introduïts per la reforma del Codi Penal.

  • “Les conductes comeses per les persones imputades eren punibles en el moment de la seva comissió, d’acord amb el Codi Penal anterior, i segueixen sent-ho d’acord amb el Codi Penal actual”, diu.
  • La resolució de Llarena, continua, “restringeix el dret de les acusacions en restringir l’abast del procés quan ni tan sols ha conclòs la fase instructora”. 

D'on venim? La Fiscalia també va demanar aquest dimarts que Llarena processi Puigdemont per desordres públics agreujats.

  • Els fiscals del judici del procés van presentar un recurs d'al·legació a la interlocutòria de Llarena. 
  • En el seu escrit, els fiscals creuen que els fets descrits en la interlocutòria de processament i en la sentència del Suprem no només es poden qualificar de desobediència i malversació, sinó també de desordres públics agreujats.

Tot i això, Llarena rebutja el criteri dels fiscals i només reclamarà els tres líders independentistes per desobediència i malversació, segons avança aquest dimecres TV3.