Política
Una dona amb una màscara de Puigdemont es manifesta a la protesta contra la cimera entre Sánchez i Macron
Foto: Una dona amb una màscara de Puigdemont es manifesta a la protesta contra la cimera entre Sánchez i Macron | Oliver de Ros/ Principal
Justícia Europea

Puigdemont demana a Llarena suspendre l'ordre de detenció nacional

Una dona amb una màscara de Puigdemont es manifesta a la protesta contra la cimera entre Sánchez i Macron
Foto: Una dona amb una màscara de Puigdemont es manifesta a la protesta contra la cimera entre Sánchez i Macron | Oliver de Ros/ Principal

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha recorregut contra la interlocutòria per la qual l'instructor del procés, Pablo Llarena, el va processar per presumptes delictes de desobediència i malversació, i ha instat el magistrat del Tribunal Suprem (TS) a revocar la sentència i a deixar sense efecte l'ordre nacional de cerca, detenció i ingrés a presó que va dictar en contra seu.

Per què és important? L’Advocacia de l’Estat i la Fiscalia van presentar un recurs contra la interlocutòria del magistrat Pablo Llarena on es demana que substitueixi el delicte de sedició pel de desordres públics agreujats previst en el nou Codi Penal.

Què ha passat? En un escrit la defensa del líder independentista -a càrrec del lletrat Gonzalo Boye- ha reclamat que, en cas que no s'estimi el seu recurs, es remeti al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) una bateria de qüestions prejudicials.

  • Entre altres qüestions, insta que es pregunti si el Tribunal Suprem (TS) és l'òrgan competent per portar una causa contra un eurodiputat, com és el cas de Puigdemont, que gaudeix d'immunitat com a membre del Parlament Europeu.

Què ha dit? L'expresident català Carles Puigdemont ha acusat el jutge Llarena, de mantenir una acusació contra ell per una “persecució política” per considerar-lo “enemic d'Espanya”.

D'on venim? Llarena es va veure obligat a reformular el processament i les ordres de crida i cerca contra Puigdemont i els altres líders de l'1-O a l'estranger per ajustar-se a la reforma penal que va entrar en vigor el passat 12 de gener.

  • Aquell mateix dia, el magistrat del TS va acordar canviar la desapareguda sedició per desobediència, després de destacar que els fets encaixaven en el nou delicte de desordres públics agreujats, i mantenir la malversació agreujada, després de rebutjar les noves versions atenuades.

Tot i això: Llarena rebutja el criteri dels fiscals i només reclamarà els tres líders independentistes per desobediència i malversació, segons avança aquest dimecres TV3. 

Categoria: Política