Política
Els encausats de l'1-O el 2019
Foto: Els encausats de l'1-O el 2019 | ACN
Procés

La Fiscalia vol mantenir la inhabilitació de Junqueras, Romeva, Turull i Bassa

Actualitzat: Dijous, 26 de gener de 2023. 10:42
Temps de lectura: 3 minuts
Els encausats de l'1-O el 2019
Foto: Els encausats de l'1-O el 2019 | ACN

La fiscalia del Tribunal Suprem ha presentat un escrit on reclama que no es rebaixin les penes d'inhabilitació per exercir un càrrec públic imposades a Oriol Junqueras (13 anys), Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa (12) fruit de la reforma del Codi Penal.

Per què és important? Per tant, reclamen que es mantingui intacta la inhabilitació de Junqueras fins al 2030 i les de Romeva, Turull i Bassa, fins al 2029. 

El més nou: En canvi, l'Advocacia de l'Estat demana al Suprem que rebaixi de 13 a 7 anys la inhabilitació de Junqueras. 

Què diuen? La Fiscalia es posiciona d'aquesta manera en resposta a la petició de la Sala Segona del Tribunal Suprem, que va demanar a les parts que enviessin els seus escrits abans de decidir com afecta la reforma del Codi Penal a les inhabilitacions dels condemnats del procés.

  • Els fiscals del judici del procés argumenten que les actuacions de Junqueras, Romeva, Turull i Dolors Bassa són constitutives del delicte de malversació agreujada.
  • Segons la Fiscalia, "la forquilla de la pena d'inhabilitació que resulta de la nova redacció de la malversació és igual que la prevista al precepte penal aplicat per la sentència, fet que permet concloure que les penes d'inhabilitació imposades es troben a la meitat inferior de les actualment previstes".

Tot i això, la Fiscalia sí que demana rebaixes de les penes d'inhabilitacions per a la resta de condemnats del procés, però amb un matís.

  • Demana una inhabilitació de 9 anys i dos mesos per a Carme Forcadell (condemnada a 11 anys i sis mesos), de 8 anys i dos mesos per a Joaquim Forn i Josep Rull (10 anys i sis mesos), i de 5 anys per a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez (9 anys).
  • Pondera la desaparició del delicte de sedició atribuint als condemnats el nou delicte de desordres públics agreujats, de manera que els manté bona part dels anys d'inhabilitació a què estaven condemnats.

Al detall: La petició es produeix en paral·lel a una ordre de la Fiscalia General perquè els fiscals no donin suport a rebaixes de condemnes pels casos de malversació agreujada que contempla l'article 432 bis.

  • Els fiscals del Tribunal Suprem ja es van posicionar la setmana passada sobre les conseqüències de la reforma del Codi Penal en un recurs contra la interlocutòria del magistrat Pablo Llarena, que descartava els desordres públics agreujats en el processament contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. 

Què esperar? Segons la sentència del procés que ara la Fiscalia demana mantenir, la inhabilitació de Junqueras amb la pena de 13 anys de presó no s'extingirà fins al 5 de juliol de 2031.

  • A la resta de condemnats per malversació a qui es manté la mateixa pena d'inhabilitació, com és el cas de Bassa, Turull i Romeva, la condemna és d'un any menys que el líder d'ERC.