Política
El primer secretari del PSC, Salvador Illa
Foto: El primer secretari del PSC, Salvador Illa | Europa Press
Comptes Generalitat

Per què Illa encara no ha donat llum verda als pressupostos de la Generalitat?

Temps de lectura: 2 minuts
El primer secretari del PSC, Salvador Illa
Foto: El primer secretari del PSC, Salvador Illa | Europa Press

Per què el PSC encara no ha aprovat els pressupostos? Aquesta és potser la gran pregunta que molts es fan en veure aquesta escaramussa entre socialistes i republicans per segellar un acord pels comptes de la Generalitat. Després de "l'esforç" del president, Pere Aragonès, d'acceptar el Quart Cinturó, el PSC ha allunyat el pacte.

Per què és important? La negociació dels pressupostos són la història infinita. El PSC i ERC semblen no arribar mai a un acord, i mentrestant, els metges en vaga, els taxistes al carrer i el sector educatiu en peu de guerra.

Per què no hi ha acord? Un cop desbloquejat l'escull del Quart Cinturó, i després que Esquerra acceptés la transformació de l'aeroport, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assenyalat que "encara queda feina per fer".

  • Cal tenir en compte que les eleccions municipals estan a tocar i que totes les enquestes donen a ERC i PSC com les forces majoritàries a Catalunya.
  • Tenint en compte el context polític, des de Presidència tenen la sensació que el PSC vol "dilatar" l'acord i que aniran fent flotar exigències a mesura que vagin negociant.
  • En canvi,  des del PSC creuen que la proposta està "molt clara" i es remeten al primer document que van fer públic al desembre amb les exigències per pactar els pressupostos.

El context polític: Totes les enquestes recentment publicades pels mitjans apunten que Esquerra i PSC comandaran les eleccions municipals per més tard disputar-se la 'pole position' a les pròximes eleccions catalanes.

  • Eleccions municipals: A Barcelona el candidat republicà, Ernest Maragall, vol tornar a guanyar davant d'un pes pesant com és Xavier Trias i contra el PSC de Jaume Collboni que es posiciona a dalt del rànquing. A més, a Tarragona i Lleida la disputa també se situa entre ERC i PSC. Aquest duel també es desplaça a moltes ciutats de l'àrea metropolitana.
  • Eleccions catalanes: L'escenari actual és el que més afavoreix al PSC en cas que Aragonès decidís convocar eleccions al Parlament. Aquest fet també marca molt el posicionament dilatori dels socialistes, que unes eleccions, ara per ara, no seria un escenari incòmode.
  • Illa, l'home fort: Salvador Illa comanda l'oposició, després de guanyar els últims comicis. Els socialistes saben la seva posició de força davant d'un Govern molt solitari amb només 33 escons. És per això que poden jugar al "tot o res" per forçar als republicans a plegar-se davant les seves exigències i fer servir això com una victòria durant les municipals.

 

Categoria: Política