Política
Manifestació feminista
Foto: Manifestació feminista | Europa Press
Igualtat

L'Estat reformarà la llei del 'només sí és sí' després de 278 rebaixes de penes

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestació feminista
Foto: Manifestació feminista | Europa Press

El govern espanyol reformarà la llei del 'només sí és sí' per evitar les rebaixes de penes a agressors sexuals.

Per què és important? L'actual llei en vigor, impulsada pel Ministeri d'Igualtat d'Irene Montero, està molt qüestionada perquè s'ha traduït en multitud de rebaixes de penes d'agressors sexuals. L'executiu espanyol, format pel PSOE i Unidas Podemos, ja va reaccionar en assegurar que volia resoldre aquesta anomalia d'un text que vol agreujar les condemnes per delictes contra la llibertat sexual.

Al detall: 

  • Serà el Ministeri d'Igualtat qui s'encarregarà de la iniciativa per reformar la llei, ha avançat La Vanguardia. El govern espanyol no ha dit encara cap a on anirà aquesta reforma.
  • Tot i que inicialment Unidas Podemos n'era reticent, el rotatiu atribueix el canvi a la llei a la pressió exercida pels socialistes després de les reduccions de condemna aplicades pels jutges en aplicació de la norma.

Mentrestant: El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit un recurs de Vox contra la Llei de Garantia Integral de Llibertat Sexual, més coneguda com a llei del 'només sí és sí'.

En xifres:

  • El nombre de condemnats per delictes sexuals que s'ha vist beneficiat pel nou marc de penes que recull la llei del 'només sí que és sí' ascendeix almenys a 278, entre revisions de condemna a la baixa i sentències posteriors en aplicació de la norma.
  • Des del 7 d'octubre, quan va entrar en vigor la reforma del Codi Penal, s'ha ordenat l'excarceració de 20 persones.
  • Les darreres 19 rebaixes de pena han transcendit aquest dimecres, dijous i divendres, i s'han produït a Andalusia, Castella i Lleó, Galícia, el País Basc i el Tribunal Suprem.

Context:

  • La llei del 'només sí és sí' va entrar en vigor el 7 d'octubre i estableix una nova definició del consentiment sexual i elimina la distinció entre abús i agressió sexual.
  • Amb la norma en vigor, però, alguns jutjats van començar a reduir penes a agressors sexuals en aplicació de la norma. Aquesta mateixa setmana, per exemple, va sortir de la presó un dels agressors sexuals a qui l'Audiència de Lleida va rebaixar la pena aplicant la llei.
  • Davant de la revisió de sentències, la Fiscalia General de l'Estat va rebutjar rebaixar les penes si també es poden imposar amb la nova llei, però el Tribunal Suprem va dir que era "obligatori" revisar condemnes després de la llei.
  • A finals del 2022, PSOE i Podem ja van esmenar la llei per intentar influir en el marge d'interpretació per part dels jutges, sense èxit.