Política
Pere Aragonès i Salvador Illa
Foto: Pere Aragonès i Salvador Illa | Europa Press
Comptes Generalitat

El Govern i el PSC segellen l'acord pels pressupostos de la Generalitat

Parlament.
Temps de lectura: 2 minuts
Pere Aragonès i Salvador Illa
Foto: Pere Aragonès i Salvador Illa | Europa Press

El Govern i el PSC han segellat, definitivament, un acord pels pressupostos de la Generalitat per aquest any en curs, 2023.

Per què és important? Esquerra Republicana i el Partit dels Socialistes de Catalunya han arribat a un acord pels comptes catalans després d'uns llargs tres mesos d'estira-i-arronsa.

  • L'acord adjunta un document sobre infraestructures que inclou el Quart Cinturó, la "modernització" de l'aeroport del Prat i el Hard Rock.

D'on venim? Un cop desbloquejat l'escull del Quart Cinturó, que va suposar un "esforç" per ERC per acabar amb les exigències del PSC, els socialistes i republicans s'havien emplaçat a tancar els "últims serrells".

  • Aquesta reunió ha donat els seus fruits en forma de pacte. Un acord que s'ha fet esperar molt.

En profunditat: Els equips negociadors del PSC i de l'executiu han tancat un pacte, al que s'ha de sumar els comuns, que incrementen en uns 3.100 milions d'euros els recursos de la Generalitat per enguany.

  • D'aquesta manera, es posa fi a tres mesos de reunions, contactes i trobades, i es garanteix que l'executiu republicà podrà caminar amb estabilitat, almenys, durant aquest any electoral.
  • Els 33 socialistes se sumen als 33 diputats republicans i als 8 dels comuns, unes xifres que donen a Aragonès un marge de 74 escons perquè pugui seguir amb el seu projecte de Govern.

En detall: Consulta els documents de l'acord entre Govern i el PSC. 

D'altra banda: Cal tenir en compte que ERC ha negociat a dues bandes amb PSC i Junts.

  • Per tant, es pot assegurar el previsible 'no' de Junts, just després que el secretari general del partit, Jordi Turull, hagi enviat una carta a Aragonès per oferir-se a desencallar els comptes a canvi d'apartar el PSC de l'equació.

A partir d'ara: Dimecres 8 i dijous 9 de febrer hi ha convocat ple al Parlament. Molt probablement s'acceleraran els tràmits perquè entrin a l'hemicicle.