Política
Aragonès i Illa segellant el pacte pressupostari
Foto: Aragonès i Illa segellant el pacte pressupostari | Europa Press
Pressupostos Generalitat

L'escenari del pacte de pressupostos entre ERC i PSC: què ha passat i què vindrà?

Temps de lectura: 3 minuts
Aragonès i Illa segellant el pacte pressupostari
Foto: Aragonès i Illa segellant el pacte pressupostari | Europa Press

Després d'uns llargs mesos d'estira-i-arronsa, els pressupostos ja són al Parlament. Esquerra Republicana i el Partit dels Socialistes de Catalunya han arribat a un acord per uns comptes "de país" on tothom ha hagut de fer "esforços".

Què ha passat? A primera hora del matí d'aquest dijous, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut des de Palau per donar el tret de sortida a la tramitació dels pressupostos. Una tramitació que es vol accelerar al màxim possible.

 | Europa Press

El govern republicà s'ha trobat en una reunió extraordinària i han quedat enllestits, i aprovats, els comptes per enviar-los al Parlament de la mà de la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas.

A mig matí, a les 12 hores, la consellera Mas ha lliurat a la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, el Projecte de llei de pressupostos. "És un dels moments més transcendentals de l'any", ha assegurat Vergés. Al seu torn, Mas ha declarat: "Avui és un dia de celebració".

 | Europa Press

Més tard, s'ha escenificat al Parlament la presentació del Projecte de llei dels comptes davant de la societat civil i econòmica, que ha estat a càrrec de la consellera Mas i que ha desgranat els pressupostos.

 | Europa Press

Situació actual: Paral·lelament, Vergés ha entregat a la mesa del Parlament els pressupostos i ha convocat la junta de portaveus per aprovar el text. El Govern vol que la tramitació es faci amb "celeritat" per assolir la fita de tenir-los en vigor a mitjans-finals de març.

  • També s'obre un termini de presentació d'esmenes a la totalitat, que es debatran i votaran en un ple. Si les esmenes a la totalitat es rebutgen, els comptes continuaran caminant a les comissions. Tot això faria estirar una setmana més.
  • Un mes després se celebraria el ple del debat i les votacions finals del projecte.

Què vindrà? L'acord, pel Govern en minoria, suposa una gran glopada d'aire fresc per poder esgotar els dos anys que li queden de legislatura. A més, segons fonts de Palau, el redactat de l'acord afavoreix clarament a ERC a excepció de la B-40, que és un dany col·lateral per governar en minoria.

  • Pel PSC representa ocupar la centralitat de la política catalana i poder presentar-se a les municipals com el partit de la "política útil". A més de poder seguir jugant amb la seva posició de força davant de l'executiu en minoria.
  • El text de l'acord està ple d'ambigüitats, de mitges tintes, sobretot pel que fa a infraestructures. Això complicarà moltíssim la vida als alcaldes durant la campanya electoral. Sobretot als d'Esquerra.