Política
El president de Junts al Parlament, Albert Batet
Foto: El president de Junts al Parlament, Albert Batet | Europa Press
Comptes generalitat

ERC, PSC i Comuns pressionen a Junts perquè donin suport als pressupostos

Temps de lectura: 2 minuts
El president de Junts al Parlament, Albert Batet
Foto: El president de Junts al Parlament, Albert Batet | Europa Press

Esquerra, PSC i En Comú Poden han pactat els pressupostos de la Generalitat pel 2023. I ara, s'han alineat els tres per collar a Junts perquè també se sumin als comptes votant-los a favor.

Per què és important? Tot i que Junts no ha participat en el pacte dels comptes, les tres formacions que han elaborat el pacte pressionen perquè els de Laura Borràs i Jordi Turull se sumin.

En profunditat: Des que es va segellar l'acord dels pressupostos, el moviment està clar: aconseguir ampliar el suport als comptes, estenent-lo a Junts.

  • La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha demanat responsabilitat i "altura de mires" a Junts perquè donin llum verda als pressupostos, ja que, segons ella, el projecte pressupostari compta amb el 79% de les seves propostes. Ho ha fet des d'una entrevista a La Vanguardia, des d'on ha collat als de Turull i Borràs per ampliar l'acord.
  • Darrere s'ha sumat al 'pressing' el primer secretari del PSC, Salvador Illa, en una entrevista a la Cadena Ser. El líder socialista ha defensat que Junts es pot sumar al pacte sempre que sigui "respectant l'acord firmat".
  • Qui també ho ha fet, amb una mica més de cautela, és la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, que no ha tancat la porta a l'entrada de Junts al bloc a favor de la tramitació dels pressupostos. "Si Junts vol acceptar l'increment del 33% en l'impost als pisos buits dels grans tenedors i fons voltor, nosaltres no serem els qui diguem que no", ha afirmat.

Context: Junts creu que el pacte pressupostari és l'arribada d'un nou tripartit "de la mà d'Aragonès". És per això que, pel seu discurs tan dur contra l'acord pressupostari, es complica molt un canvi de posició a favor dels comptes.

Què diuen? El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha replicat a les ofertes de sumar-se a l'acord pressupostari dient que el seu grup votarà en contra els pressupostos del 2023 "si són tal com estan".

  • Considera que l'acord amb PSC i comuns per als comptes no és conjuntural i suposa un "canvi de cicle". Així mateix, ha retret al Govern que hagi dedicat "grans esforços" per pactar amb el PSC i, en canvi, "molt pocs" per arribar a acords amb Junts.
  • Turull ha lamentat que el Govern no hagi acceptat la seva proposta de "deflactar" l'IRPF per fer front a la inflació i ha respost a Aragonès que no es tracta de abaixar impostos als més rics, sinó que la "gran majoria de ciutadans" no perdin poder adquisitiu.