Política
El president de Junts al Parlament, Albert Batet
Foto: El president de Junts al Parlament, Albert Batet | Kike Rincón / Europa Press
Comptes Generalitat

Junts esmena a la totalitat els pressupostos i també "al president Aragonès"

Parlament.
Temps de lectura: 2 minuts
El president de Junts al Parlament, Albert Batet
Foto: El president de Junts al Parlament, Albert Batet | Kike Rincón / Europa Press

Junts ha anunciat una esmena a la totalitat dels pressupostos i també "una esmena a la totalitat al president Aragonès".

Per què és important? Finalment, Junts ha denegat sumar-se a l'acord dels comptes de la Generalitat, tot i les pressions d'ERC, PSC i Comuns.

En profunditat: El president parlamentari de Junts, Albert Batet, ha comparegut en roda de premsa des del Parlament per exposar la posició del seu partit.

  • "Per unanimitat de l'executiva i del grup parlamentari, presentem una esmena a la totalitat dels pressupostos", ha anunciat.
  • Batet ha insistit que també es tracta d'una esmena a la totalitat al president Aragonès, ja que el President "ha incomplert tots els acords de la seva investidura".
  • "No són uns bons pressupostos per Catalunya, no responen a les necessitats dels catalans", ha argumentat. 

A més: Batet també ha assenyalat l'existència d'un "tripartit autonomista" amb aquests costats: el president de la Generalitat (ERC), Pere Aragonès, el president espanyol (PSOE), Pedro Sánchez, i l'alcaldessa de Barcelona (Comuns), Ada Colau.

Context: Des que es va segellar l'acord dels pressupostos, el moviment del Govern era clar: aconseguir ampliar el suport als comptes, estenent-lo per la banda de Junts.

  • Primer, el president Aragonès va allargar la mà, igual que la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que va demanar responsabilitat i "altura de mires" a Junts. Després s'hi va sumar el primer secretari del PSC, Salvador Illa. I finalment, tot i que amb més cautela, la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, no va tancar la porta a l'entrada de Junts al bloc a favor de la tramitació dels pressupostos.

D'on venim? Junts se suma a la mà dura contra el pacte del Govern amb el PSC que va iniciar la CUP avançant que presentarien una esmena a la totalitat dels comptes.

  • La formació anticapitalista considera que són els comptes "més tòxics" de la història i que la legislatura "està esgotada", segons va qualificar la portaveu cupaire Eulàlia Reguant.