Política
El ple del Parlament, durant una votació
Foto: El ple del Parlament, durant una votació | ACN
Infraestructures

La Ronda Nord i l'ampliació de l'Aeroport se sotmeten a la votació del Parlament

Temps de lectura: 3 minuts
El ple del Parlament, durant una votació
Foto: El ple del Parlament, durant una votació | ACN

El ple del Parlament que comença dimecres 8 de febrer votarà, a través de mocions, sobre carpetes cabdals com són la Ronda Nord, l'ampliació de l'Aeroport Josep Tarradellas Barcelona - El Prat i les delegacions de la Generalitat a l'exterior.

Per què és important? Es tracta de tres projectes que han dificultat la negociació dels pressupostos entre Esquerra Republicana (ERC) i el Partit dels Socialistes (PSC). No compten amb partides concretes al text, però tant la Ronda Nord com l'aeroport formen part del pacte entre el partit del president Pere Aragonès i el cap de l'oposició, Salvador Illa.

Al detall:  

  • Una moció de Cs porta a debat i votació la situació les infraestructures. Demana que es doti de pressupost aquest any la Ronda Nord del Vallès, el tram de la B-40 entre Sabadell i Terrassa, i "ampliar" l'aeroport del Prat per convertir-lo en un "veritable hub intercontinental".
    • No especifica com s'ha de fer per aconseguir-ho i ho deixa en mans d'una comissió tècnica entre el govern català i l'espanyol.
  • D'altra banda, també es debatrà una moció del PSC-Units que defensa "consolidar" les delegacions a l'exterior i no obrir-ne de noves aquest any.
    • Volen que el Parlament insti el Govern a "consolidar" les delegacions establertes per decret el 2022 i "no obrir-ne de noves durant l'any 2023".

Què esperar? 

  • El sentit del vot d'ERC sobre les diferents qüestions estarà influïda pel pacte de pressupostos amb el PSC per no arriscar-se a perdre el suport dels 33 diputats socialistes abans d'aprovar-los; Podria votar a favor de l'ampliació de l'aeroport, però no de la Ronda Nord, ja que la moció demana incloure-la als comptes, detall no previst a l'acord.
    • Tanmateix, seria una sorpresa que votés a favor de la moció que busca congelar l'obertura de delegacions a l'exterior, ja que no forma part de l'acord.
  • Així mateix, és esperable que la CUP i Junts votin en contra dels textos, després que hagin confirmat que esmenaran a la totalitat els nous comptes.
  • Cal recordar que el resultat d'aquestes mocions no són d'obligatori compliment per part del Govern, sinó un mecanisme que té el Parlament per pressionar l'executiu.

D'on venim? 

  • El principal tema que va encallar el tram final de les negociacions ha estat el Quart Cinturó entre Sabadell i Terrassa. Precisament, un acord entre ERC i PSC sobre aquesta qüestió en una moció en l'anterior ple del Parlament va desllorigar l'acord per als pressupostos.
  • L'acció exterior de la Generalitat ha estat una de les demandes que els socialistes han posat sobre la taula de la negociació dels pressupostos, descontents amb l'ús que n'està fent el Govern, però aquest tema va quedar fora de l'acord final.
Categoria: Política