Política
Foto: | Gabriel Luengas / Europa Press
Pegasus

El Parlament cita Pedro Sánchez perquè doni explicacions sobre el cas Pegasus

Temps de lectura: 2 minuts
Foto: | Gabriel Luengas / Europa Press

El Parlament de Catalunya citarà a Pedro Sánchez i altres responsables polítics a la comissió d'investigació sobre el cas Pegasus. 

Per què és important? La comissió del Parlament investiga el Catalangate, un cas massiu d'espionatge contra més de 60 líders independentistes durant el procés mitjançant el programa Pegasus. 

  • Per part del govern espanyol, el CNI va reconèixer la seva utilització per espiar a 18 dirigents, entre ells Pere Aragonès.

Què en sabem? La comissió d'investigació de Pegasus de la cambra catalana ha concretat la data dels nou compareixents pel dia 3 de març. 

  • El Parlament cita com a testimonis el president espanyol, Pedro Sánchez; les vicepresidentes i ministres Nadia Calviño i Yolanda Díaz; la ministra Margarita Robles; el ministre Fernando Grande-Marlaska. 
  • També ha cridat a l'exvicepresidenta i exministra Carmen Calvo, i l'exdelegada de la Moncloa a Catalunya Teresa Cunillera.
  • La comissió també ha citat com a testimonis el fiscal general de l'Estat Álvaro García Ortiz, i el jutge del Suprem Pablo Lucas Murillo.
  • La cambra també demana la compareixença d'Ángel Gabilondo, defensor del poble; i de l'exsíndic de greuges Rafael Ribó.

A més, la comissió també vol cridar l'expresident espanyol Mariano Rajoy; l'exministre i exlíder de Podem, Pablo Iglesias; la responsable del CNI, Esperanza Casteleiro i el que ho havia estat anteriorment, Félix Sans Roldán; l'expresident del Govern Carles Puigdemont; l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría; l'actual delegada de l'Estat a Catalunya, Maria Eugènia Gay; i el qui ho va ser durant el govern del PP, Enric Millo.

  • Més endavant es vol citar el comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders; Edward Snowden, l'analista que va filtrar dades de la NSA nord-americana; professionals vinculats a CitizenLab i responsables de les empreses NSO Group i Saito Tech.
  • També responsables de la comissaria general d'informació dels Mossos, de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil. 

En detall: La Mesa de la comissió està formada per ERC, Junts i la CUP i l'òrgan el presideix el cap de files del grup d'ERC, Josep Maria Jové, amb el seu homòleg de Junts, Albert Batet, com a vicepresident.

Context: El passat 20 de gener, en una sessió de la comissió del cas Pegasus, els advocats del Catalangate van acusar la Fiscalia espanyola d'obstaculitzar la investigació i desprotegir les víctimes.