Política
El president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant una sessió plenària
Foto: El president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant una sessió plenària | Eduardo Parra / Europa Press
Pegasus

Pedro Sánchez dona l'esquena al Parlament pel cas Pegasus

Temps de lectura: 2 minuts
El president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant una sessió plenària
Foto: El president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant una sessió plenària | Eduardo Parra / Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els seus ministres no compareixeran al Parlament de Catalunya pel cas Pegasus. 

Per què és important? El Parlament de Catalunya ha citat a Pedro Sánchez i altres responsables polítics a la comissió d'investigació sobre el cas Pegasus del pròxim 3 de març. 

Què en sabem? Fonts de la Moncloa han anunciat que el president espanyol i els ministres citats com a testimonis no compareixeran a la comissió. 

  • Els membres de l'executiu espanyol faran cas omís a la citació del cas Pegasus.
  • Asseguren que "des del màxim respecte institucional al Parlament" que el president espanyol i els seus ministres "només reten comptes davant el Congrés i el Senat", on "ja han respost múltiples preguntes i compareixences sobre aquesta qüestió".
  • Segons les mateixes fonts, aquest plantejament ha estat avalat pel Consell d'Estat en diverses ocasions, i per tant no hi ha cap discussió sobre l'obligatorietat, o no, de la compareixença del president espanyol a una cambra territorial.

En detall: A banda de Sánchez, el Parlament també ha citat com a testimonis les vicepresidentes i ministres Nadia Calviño i Yolanda Díaz; la ministra Margarita Robles; el ministre Fernando Grande-Marlaska. 

  • També ha cridat a l'exvicepresidenta i exministra Carmen Calvo, i l'exdelegada de la Moncloa a Catalunya Teresa Cunillera.
  • La comissió també ha citat com a testimonis el fiscal general de l'Estat Álvaro García Ortiz, i el jutge del Suprem Pablo Lucas Murillo.
  • La cambra també demana la compareixença d'Ángel Gabilondo, defensor del poble; i de l'exsíndic de greuges Rafael Ribó.

A més, la comissió també vol cridar l'expresident espanyol Mariano Rajoy; l'exministre i exlíder de Podem, Pablo Iglesias; la responsable del CNI, Esperanza Casteleiro i el que ho havia estat anteriorment, Félix Sans Roldán; l'expresident del Govern Carles Puigdemont; l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría; l'actual delegada de l'Estat a Catalunya, Maria Eugènia Gay; i el qui ho va ser durant el govern del PP, Enric Millo.

  • Més endavant es vol citar el comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders; Edward Snowden, l'analista que va filtrar dades de la NSA nord-americana; professionals vinculats a CitizenLab i responsables de les empreses NSO Group i Saito Tech.
  • També responsables de la comissaria general d'informació dels Mossos, de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil.