Política
Regata 2020
Foto: Regata 2020 | Europa Press
Seguretat

Polèmica entre el govern espanyol i la Generalitat per la seguretat de la Copa Amèrica

Temps de lectura: 2 minuts
Regata 2020
Foto: Regata 2020 | Europa Press

La delegació del govern espanyol a Catalunya ha emès un comunicat aquest divendres negant que s'hagin repartit funcions entre els cossos de seguretat per la Copa Amèrica.

Per què és important? El dispositiu de seguretat de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona ha derivat en una polèmica competencial.

Què en sabem? Aquest dijous el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va anunciar que els Mossos d'Esquadra lideraran el Pla de Seguretat de la 37 Copa Amèrica.

  • En una roda de premsa després de la Junta de Seguretat Local de Barcelona, Elena va assegurar que la policia catalana s'encarregaria d'elaborar l'estratègia de seguretat sota la direcció del comissari en cap, Eduard Sallent, i el comissari Carles Anfruns.
  • Ara, la delegació ha assegurat que el dispositiu encara no està dissenyat i que els actors implicats es reuniran properament. 

Què han dit? A la roda de premsa, Elena va assegurar que el pla "integrarà tots els cossos de seguretat que operen a Catalunya, tots ells en l'àmbit de les seves competències".

  • Per la seva banda, la delegació ha dit en un comunicat que "en el futur disseny del dispositiu, ampli i complex, es respectaran les competències de cadascun dels cossos de seguretat i en cap cas es produirà una cessió o invasió de competències alienes, tant a terra com al mar”.

Reaccions: Després de l'anunci d'Elena, l'associació de guàrdies civils AUGC, va reclamar al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que intervingués per impedir que la policia catalana encapçali el dispositiu.

  • L'associació puntualitzava que aquesta decisió anava en detriment de les competències marítimes de la Guàrdia Civil.

Context: La 37a Copa Amèrica, la competició més important en l'àmbit de la vela, s'inaugurarà el 22 d'agost de 2024 a Barcelona. 

  • A l’estiu del 2023 tots els equips tindran la base instal·lada i s’estaran entrenant a la ciutat.