Política
Jordi Pesarrodona, imatge d'arxiu
Foto: Jordi Pesarrodona, imatge d'arxiu | ACN
Independentisme

Allau de dimissions a l'ANC: Pesarrodona deixa el càrrec i 13 secretaris pleguen

Actualitzat: Dissabte, 18 de febrer de 2023. 19:37
Temps de lectura: 3 minuts
Jordi Pesarrodona, imatge d'arxiu
Foto: Jordi Pesarrodona, imatge d'arxiu | ACN

Es confirma la ruptura. La reunió del Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha acabat amb la dimissió de Jordi Pesarrodona com a vicepresident i de 13 secretaris nacionals, ha pogut saber Principal.

Per què és important? L'entitat celebrava aquest dissabte 18 de febrer una importantíssima reunió donada la gran divisió que pateix provocada per la proposta de crear una llista cívica per les eleccions al Parlament. L'allau de dimissions deixa assenyalada Dolors Feliu, qui no fa ni un any que va assumir la presidència de l'ANC.

D'on venim: La dimissió en bloc dels 13 dirigents és conseqüència de la crisi que va esclatar quan el sector de Feliu va proposar l'impuls d'una llista cívica. Els secretaris que avui han dimitit van rebutjar la iniciativa i van exigir canvis a una direcció que acusen d'autoritària.

A fons:

  • La reunió s'ha desenvolupat des de primera hora del matí fins als volts de les 19 amb un fort clima de tensió. Una trobada maratoniana sense mòbils per tal d'intentar evitar filtracions.
  • Tant Pesarrodona com els 13 secretaris nacionals que han presentat la dimissió dels seus càrrecs són contraris a la proposta de la llista cívica. Les converses no han servit per trobar solucions i els crítics han anunciat la seva marxa.
  • El sector crític amb la presidència de Dolors Feliu s'ha fet notar durant la reunió i ja havia advertit que dimitiria si la presidenta no afrontava una qüestió de confiança. I així ha estat.

Tanmateix:

  • Pesarrodona no plega del tot: deixa la vicepresidència, però seguirà com a secretari nacional de l'entitat.
  • La corrent oficialista, partidària de l'actual direcció, treu ferro a la crisi en declaracions a aquest diari. Algunes fonts insisteixen que els secretaris que amenaçaven de plegar eren més d'una vintena, i que finalment han acabat fent-ho la meitat.

Què diu Feliu? La presidenta Dolors Feliu ha descartat dimitir davant d'aquesta crisi i ha atès els mitjans de comunicació després de la reunió.

  • "S'ha fet un esforç de conciliació, però no ha estat prou per a tots ells. Vull agrair la feina de tots aquests secretaris i es farà un nou procés per escollir els nous. Esperem que molta gent s'hi presenti", ha dit.

D'altra banda: El Secretariat ha debatut sobre la democràcia interna de l'entitat, amb "voluntat d'apropar posicions i reconduir desavinences", segons un comunicat oficial.

  • En aquest sentit, s’ha aprovat una proposta de resolució sobre el compromís del Secretariat amb els "valors de democràcia interna i diàleg" de l’Assemblea, per tal de millorar les relacions i el seu funcionament intern. Aquí hi ha hagut 40 vots a favor, 8 en contra i 8 en blanc, una àmplia majoria que l'ANC veu com una victòria.

A partir d'ara: Són diverses les veus que situen Uriel Bertran com a vicepresident, ja que després de les eleccions es va pactar que es repartirien el mandat. Tanmateix, recentment ha anunciat que renuncia a substituir-lo.

  • Fonts internes expliquen a Principal que l'entitat buscarà algú de la direcció, tot respectant els processos interns.
  • L'ANC ha informat que tractarà de rellevar els càrrecs vacants al més aviat possible.
Categoria: Política
Etiquetes: ANC Independentisme